Goud-Zilver-Zwitserland-Riool

Zwitsers riool heeft miljoenen aan goud en zilver

Waar wij normale stervelingen aan het eind van de maand krom moeten liggen om eten op tafel te krijgen en de rekeningen te kunnen betalen, pakken de Zwitsers het anders aan. Zij bulken kennelijk zo erg van het geld, dat er zelfs goud en zilver door hun riolen stroomt. En nee, dit is geen grap, al zijn de hoeveelheden lager dan wat jij nu voor ogen hebt. Per jaar is er zo’n 3000 kilo zilver en 43 kilo goud wat er door de ondergrondse buizen in Zwitserland loopt. De concentratie hiervan is weliswaar niet hoog, maar een goed filtersysteem kan in ieder geval geen kwaad. De totale waarde die jaarlijks wegvloeit is namelijk zo’n 3 miljoen dollar.

Maar goud en zilver is niet het enige wat door de Zwitserse riolen stroomt. Volgens onderzoeksbureau Eawag tref je er ook zeldzame metalen als gadolinium en halfmetalen zoals germaniun in rioolwater en rioolslib.

Toch maak je er geen winst op als je het water extra gaat zuiveren, om zo al het goud en zilver bij elkaar te sprokkelen. Slechts in een paar delen zijn op korte afstand goudraffinaderijen, waardoor de opbrengsten niet opwegen tegenover de kosten.