Wilders, Dijkhoff en Asscher scoren hoog in peiling

Nu de Algemene Beschouwingen, het debat over de miljoenennota, achter de rug zijn maken we de balans op. Welke fractievoorzitters wisten de kamer te overtuigen, wie delfde het onderspit? Traditiegetrouw peilde Maurice de Hond het. 

De Hond peilde de populariteit van de fractievoorzitters bij hun eigen achterban. Wat blijkt, Wilders, Asscher en Dijkhoff scoorden opvallend hoger dan hun collega-fractievoorzitters. Tevens weet voor het eerst sinds de verkiezingen in maart de PVV weer een aantal zetels te behalen op Forum voor Democratie. FvD-fractievoorzitter Thierry Baudet deed ook niet mee aan het debat tijdens de tweede dag van de Algemene Beschouwingen. Hij noemde meedoen ‘beneden zijn waardigheid’.

Taalgebruik

Wilders daarentegen trok flink van leer tijdens het debat. Video’s over zijn uitspraken gingen vrijwel meteen viraal. Zo raakte hij in een verhitte discussie met D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold: “Wilders, dat eigengelijk van je, zwelg erin. Wij doen er niet aan mee.” Wilders reageerde daarop met: “Het is voor mij geen verbazing dat Pechtold er niet in meegaat. Ik weet ook dat hij in Meppel en andere plaatsen meer te doen heeft dan alleen maar wetgevend werk.” De PVV-leider scoorden met 19 procent, samen met Asscher (PvdA), dan ook het hoogst van alle oppositie-leiders. De Hond peilde de populariteit van de fractie-voorzitters bij hun eigen achterban.

Ook de video over het discussie tussen Klaas Dijkhoff (VVD) en Thierry Baudet (FvD) ging viraal. “We luisteren naar meneer Baudet als hij met pseudo poëtisch gereutel hier komt en voorleest uit boeken die we allang gelezen hebben.” Dijkhoff kwam als beste uit de bus van de coalitie in de peilingen met 25 procent. Hij liet hiermee Buma en Segers, beide 12 procent, ver achter zich.

Verschuivingen

De populariteit stijging van Wilders heeft gunstige gevolgen voor de zetelverdeling. Als er nu een verkiezing gehouden zou worden, zou de PVV van 15 naar 17 zetels gaan. FvD levert daarop twee zetels in en gaat van 16 naar 14. De rest van de fracties blijven redelijk stabiel, al levert de SP één zetel in op PvdA.