Nadat we eind maart mochten stemmen voor de Provinciale Staten en de Waterschappen, staan op 23 mei de volgende verkiezingen alweer voor de deur: die voor het Europees Parlement.
Veel mensen moeten even diep graven wanneer het gaat over de Europese Unie en haar Parlement. Absoluut geen schande! Om die reden geven we hier een kleine opfriscursus over het Europees Parlement, ter voorbereiding op de verkiezingen. Voordat we beginnen een kleine kanttekening: de Brexit staat voor de deur en dit zal voor de nodige verandering binnen het Europees Parlement zorgen. In dit artikel gaan we ervan uit dat de Britten geen lid meer zijn van de EU voordat het nieuw verkozen Parlement begint.
Alweer stemmen? Waarvoor?
Eens in de vijf jaar mogen alle EU-burgers hun stem uitbrengen over wie hen vertegenwoordigt in Brussel en Straatsburg. Het Europees Parlement bestaat straks uit 751 leden afkomstig uit de 28 EU-lidstaten. Kunnen we in Nederland zomaar stemmen op elke Ier, Griek of Duitser? Nee. De verkiezingen worden in elke lidstaat afzonderlijk georganiseerd. Elk land heeft een vastgesteld aantal zetels in het Parlement, voor Nederland zijn dit er straks 26. Je kunt op 23 mei je stem uitbrengen voor de Nederlandse partijen die zich hiervoor verkiesbaar stellen.
Europese fracties
Na de verkiezingen nemen dus 26 nieuwe Nederlandse Europarlementariërs hun zetel in, meestal als deel van een fractie. Dit betekent niet dat tijdens de vergadering bijvoorbeeld alle Finnen of Cyprioten bij elkaar zitten. Europarlementariërs zitten tijdens vergadering op politieke kleur. Zo zoeken alle Europese sociaaldemocraten elkaar op. Hetzelfde doen de liberalen en de eurocritici. Dit geeft ze meer slagkracht in het Parlement.
Wat doen ze daar eigenlijk?
Maar wat doen die Europarlementariërs nou precies wanneer ze gekozen zijn? Het Europees Parlement heeft samen met de lidstaten het recht om wetgeving aan te nemen. En dan gaat het om heel relevante wetgeving: in de afgelopen periode besloot het Europees Parlement onder andere over de nieuwe privacywetgeving en over de afschaffing van de dataroaming. En de Europarlementariërs moeten de begroting van de EU goedkeuren. Het Parlement stelt tot slot ook onderzoekscommissies in naar aanleiding van schandalen, zoals dieselgate en de Panama Papers.
De opvolger van Juncker
Het Europees Parlement kiest de voorzitter van de nieuwe Europese Commissie, de opvolger van Jean-Claude Juncker. Elke Europese politieke partij schuift dus kandidaten naar voren. Met een prachtige Duitse term worden zij ´Spitzenkandidaten´ genoemd. Deze verkiezingen zijn er zelfs twee Nederlanders onder deze Europese lijsttrekkers; Frans Timmermans voor de sociaaldemocraten en Bas Eickhout voor de Groenen.
De verkiezingen voor het Europees Parlement gaan over de toekomst van de EU die jij voor ogen hebt. Het is absoluut geen keuze tussen de Europese Unie opheffen of een Verenigde Staten van Europa. Geen enkele politieke partij vindt dat de huidige Europese samenwerking volmaakt is, elke partij wil iets veranderen. In Nederland zijn nieuwe politieke partijen opgestaan aan alle kanten van het spectrum, zoals Forum voor Democratie, DENK en Volt.
En er staat genoeg op het spel bij deze verkiezingen: migratie, onderhandelingen over het klimaat, nieuwe verhoudingen met de VS en met China. Daar wil jij toch ook je stem over laten horen?
Lees je dus in op de EU die de politieke partijen voor ogen hebben. Er zal natuurlijk ook weer een online StemWijzer verschijnen. Dus maak je keuze en laat je stem horen op 23 mei!
Wat? Verkiezingen voor het Europees Parlement
Wanneer? Op 23 mei in Nederland en van 24 tot en met 26 mei in de rest van de EU
Waar? Op een stembureau bij jou in de buurt
Hoe? Neem je stempas en ID-bewijs mee