Ministers-Rutte-3-voorspelling

Voorspelling: wie worden de ministers van het kabinet Rutte III?

Als we De Telegraaf mogen geloven, dan zijn twee ministersposten voor het kabinet Rutte III al vergeven. Eric Wiebes zal de portefeuille van Economische Zaken en Klimaat op zich nemen en Halbe Zijlstra (nu nog fractievoorzitter van de VVD) zal minister van Buitenlandse Zaken worden. Mark Rutte als premier en minister van Algemene Zaken is een inkoppertje, maar dan zijn er nog een hoop posten te verdelen. Hoe gaan VVD, D66, ChristenUnie en het CDA de poppetjes op de juiste plaats zetten?

Ministers Rutte III

Zoals in het eerste nummer van Bernie Magazine en online te lezen was, zullen we een hoop nieuwe gezichten verwelkomen. Niet in de laatste plaats omdat we drie nieuwe partijen in de regering mogen begroeten. Alexander Pechtold, Sybrand van Haersma-Buma en Gert-Jan Segers volgen de Bolkestein-route en nemen plaats als Kamerlid.

Voor D66 worden veelgenoemd de Amsterdamse wethouder Kajsa Ollongren(Economische Zaken, wellicht als staatssecretaris), Wouter Koolmees(Financiën) en Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken). De ChristenUnie kan het veelgeroemde Kamerlid Carola Schouten(Financiën) naar voren schuiven, maar ook oudgedienden als Arie Slob (Onderwijs) en André Rouvoet (Infrastructuur en Milieu). Bij het CDA worden senator Wopke Hoekstra (Financiën) en Marnix van Rij genoemd.

VVD heeft Halbe Zijlstra op het oog voor Buitenlandse Zaken en nog meer ervaren krachten. Klaas Dijkhoff kan fractievoorzitter worden, of zijn huidige positie als minister van Defensie behouden. Jeanine Hennis-Plasschaert zal definitief niet terug keren als minister. Wel heeft ze laten weten dat ze plaats neemt in de Tweede Kamer als Kamerlid.