Van Piraten naar Bij1

Lijsttrekker Jelle de Graaf (29) stapte na het verlies van zijn Piratenpartij bij de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam over naar BIJ1. “Je kan de strijd voor privacy niet los zien van de strijd tegen racisme en discriminatie.”

Tekst: Laila Frank
Fotografie: Marius Hille Ris Lambers

Stay Right!

5x Bernie voor maar € 34,95
Klik HIER voor een abonnement of
bel  
0900 – 226 52 63

“Een twijfelaar? Nee”, zegt de Graaf. “Ik ben eerder een zoeker: voortdurend op zoek vanuit een sterk moreel kompas. Zo’n politieke overstap maak ik niet zomaar. Na de verkiezingen heb ik flink wat tranen gelaten. Maar mijn werk was nog niet af. Alles draait om systeemverandering; als éénmansfractie in Amsterdam-West heb ik initiatieven voor democratische vernieuwing gerealiseerd die nu in de hele stad worden uitgerold. Bij BIJ1 zet ik die democratische vernieuwing voort en vecht ik voor vrijheid en rechtvaardigheid. Die overstap is niet zo groot. Mensen zien graag verschillen maar ik zie veel overeenkomsten. Ik vind ook dat je van verschillende partijen lid kan zijn.”

Zoeken heeft hij altijd al gedaan. In zijn studiejaren meanderde hij van audiovisuele media naar politicologie. In tussenpozen leek postbode hem wel wat: de activist die het economische systeem van eeuwigdurende groei de wortel van onze problemen noemt, werd prompt geplaatst in de PC Hooftstraat. Hij brak zijn studie af toen hij in 2013 betrokken raakte bij de Piratenpartij. De Graaf schreef mee aan het verkiezingsprogramma, werd gekozen als lijsttrekker in de deelraad van Amsterdam-West en behaalde daar bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 de voor de partij enige zetel in de hoofdstad.

“Zo’n politieke overstap maak ik niet zomaar. Na de verkiezingen heb ik flink wat tranen gelaten”

“Ik kan de strijd voor privacy niet los zien van de strijd tegen discriminatie”, vertelt de Graaf, gevraagd naar zijn overstap en de raakvlakken tussen beide partijen. “De burgerrechten en vrijheid van de ene groep hangen samen met die van de andere groep. De Duitse verzetsstrijder en pastoor Martin Niemöller vertelt het als volgt: ‘Eerst kwamen ze voor de Joden, maar ik ben geen Jood dus ik deed niets. Toen kwamen ze voor de communisten; dat ben ik evenmin, dus handelde ik niet. Daarna joegen ze op vakbondsleden, maar ik ben geen lid. Toen ze voor mij kwamen was er niemand meer om voor mij op te komen.’”

Dat inzicht miste De Graaf bij de Piratenpartij. “Technologie is niet waardevrij. Leden vinden elkaar in hun interesse voor het internet en het digitale maar delen geen gezamenlijk waardenpatroon. Aan de ene kant heb je een libertaire stroming, aan de andere kant een links-anarchistisch gedachtegoed. Op het gebied van technologie zijn ze het met elkaar eens, maar op andere punten liggen ze mijlenver uit elkaar. In een tijd van vluchtelingenstromen en vijandigheid tegen minderheden kun je je niet beperken tot het digitale domein alleen”, aldus de Graaf. “Burgerrechten en digitale vrijheid liggen in elkaars verlengde.”  

De verbinding tussen die werelden denkt de Graaf bij zijn nieuwe partij wél te kunnen leggen. “Wat ik wil bereiken de komende vier jaar? Eerst maar eens in gesprek met de achterban. Die ken ik nog niet goed. Dit is een nieuwe rol in een nieuwe omgeving. Ik weet welke richting ik op wil, maar de invulling, daar ben ik nog naar op zoek.“

Jelle de Graaf

Leeftijd: 29
Is: Duoraadslid en hoofd voorlichting van BIJ1 in Amsterdam
Vindt: Dat je prima lid kan zijn van verschillende politieke partijen

Laatste van Lobby

0 0,00