Investeren-whisky

Vergeet de bitcoin, investeer nu in dit whiskyfonds!

We weten allemaal dat je geld op een spaarrekening zetten vandaag de dag niet meer het gewenste rendement oplevert. En aangezien we met z’n allen toch wat extra’s willen hebben, gaan we naarstig op zoek naar alternatieven. Beleggen is een optie, net zoals de Stockx-beurs en dan hebben we het nog niet eens gehad over de ‘bitcoin-koorts’. Toch schijnt er een betere en veiligere optie te zijn: whisky. Niet om jezelf mee de put in te drinken, maar om jouw spaarcenten een flinke boost te geven.

In Zweden hebben enkele liefhebbers van deze sterkedrank een investeringsfonds opgericht waarbij je enkel en alleen in exclusieve, dure whisky’s kunt beleggen. De naam? ‘The Single Malt Fund’. Volgens oprichter Christian Svantesson is het een manier om op lange termijn een veelvoud van je vermogen terug te krijgen, zo meldt hij tegenover Business Insider: ‘het is eigenlijk een grondstoffenfonds, maar we kopen hier geen goud, maar vloeibaar goud.’

Grote vraag is nu: hoe hoog is het rendement gemiddeld bij een belegging als deze en is het daarmee interessant om bij ‘The Single Malt Fund’ in te stappen? Het antwoord daarop is ja, al kleven er natuurlijk aan elke belegging risico’s. Het afgelopen jaar kon je op whisky alleen al een rendement van 28% maken. Ga je naar een langere periode kijken, dan zie je percentages die je zelden ziet. Volgens de RW Apex 1000, een index die de waarde van de 1000 meest waardevolle whisky’s indexeert, kon je vanaf 2010 een rendement van 380% krijgen!

‘In het afgelopen decennium heeft de basket gemiddeld bijna 25% groei per jaar gekend – en we bieden deze mogelijkheid aan een grotere groep mensen’, aldus Svantesson. ‘We vroegen ons af, waarom is dit niet professioneel en onder regelgeving gedaan, als er zo’n enorme markt is? Het historische rendement op whiskyinvesteringen was uitstekend.’

Hoewel het aanlokkelijk lijkt om in te stappen, is het altijd verstandig om een second opinion aan te vragen. Het zijn immers dezelfde centen waarmee je belasting betaalt en je hypotheek aflost.