Een achttienjarige bij 50Plus

Lorenzo van der Weiden (19) is namens 50Plus burgerraadslid in de gemeenteraad van Breda. Zijn partijkeuze lijkt voor iemand van zijn leeftijd misschien niet gebruikelijk. Maar voor hem was de stap naar 50Plus niet meer dan logisch.

Stay Right!

5x Bernie voor maar € 34,95
Klik HIER voor een abonnement of
bel  
0900 – 226 52 63

Tekst: Lotte Hoes
Fotografie: Marius Hille Ris Lambers

“Ik ging bij 50Plus omdat ik de verbinding wilde maken tussen jong en oud. Op school merkte ik al dat als ik iets leuk vond, hockey bijvoorbeeld, dat het heel leerzaam is om daar met oudere mensen over te praten. Zij hebben veel meer ervaring en kunnen dat met je delen, en andersom kunnen jongeren ook veel aan ouderen leren. Maar dat is niet de enige reden waarom ik bij deze partij wilde. Ik raakte geïnteresseerd in de politiek toen het Oekraïnereferendum speelde. Dat vond ik zo interessant, dat je als volk over zoiets kan meebeslissen. Ik heb toen meteen allemaal boeken in huis gehaald en ben daarover gaan lezen. Toen ik op zoek ging naar welke partij bij me paste, heb ik de standpunten van alle partijen naast elkaar gezet. 50Plus kwam er daarbij voor mij simpelweg als beste uit. Vooral hun ideeën over de waarde van een referendum spraken mij aan, maar ook hun standpunten over het leenstelsel – dat de basisbeurs terug moet. Wat mij betreft zijn de standpunten van 50 Plus heel kritisch, pragmatisch en realistisch.”

Onlangs verdeelden de raadsleden van 50Plus Breda de portefeuilles binnen de gemeente. Van der Weiden kreeg voetbalclub NAC, het evenementenbeleid, bouw en wonen, afval en milieu. Het zijn onderwerpen die hem naar het hart gaan, al kan hij hierin nog geen wapenfeiten laten zien. Maar dat duurt misschien niet lang meer: “Met mijn vader woon ik in een appartementencomplex voor 50-plussers. Dat is niet expres, hoor. We woonden eerst ergens anders, maar daar moesten we weg. En dit was zo gauw even het beste alternatief. Maar het geeft me wel een goed inzicht in wat de ouderen nodig hebben. Zo hebben ze de vuilnisbakken op onze stoep weggehaald, en nu moeten we onze vuilniszakken naar een container twee straten verderop brengen. Onze buurvrouw van 93 kan dat helemaal niet aan! Met dit onderwerp ben ik nu bezig. Ik lees me in en stel dan een aantal vragen op voor de wethouder. Ik vind trouwens ook dat dit soort procedures efficiënter kunnen. Het zijn de kleine dingen, maar het is belangrijk dat die óók op orde zijn. Als een burger graag een verandering op straat ziet, bijvoorbeeld dat die vuilnisbakken terugkomen, moet hij daar eerst vier of vijf keer een melding voor doen en dan duurt het nog twee of drie weken voordat er iets gebeurt. Dat is echt veel te lang! Ook hiermee ben ik bezig.”

“Ik weet nog niet of ik politicus word”

Of Van der Weiden de landelijke politiek in wil, weet hij nog niet. Sterker nog: het is voor hem nog niet helder of hij überhaupt politicus blijft. Toch lonkt het bestuurlijke wel. Zodra Van der Weiden klaar is met zijn mbo-opleiding Financiële Dienstverlening start hij met hbo Bestuurskunde, om later in het overheidsmanagement te werken. Hoe dan ook: mócht Van der Weiden ooit in de landelijke politiek belanden, dan weet hij precies wat hij als eerste zou aanpakken: “Ik zou de gemeenten véél meer financiële onafhankelijkheid geven! Gemeenten mogen nu weinig zelf bepalen over wat ze met het gemeentefonds willen doen, terwijl ze hun regio zelf het beste kennen.”

Lorenzo van der Weiden

Leeftijd: 19
Wil: Breda beter maken voor jong en oud
Doet dat door: burgerraadslid te zijn namens 50Plus

Laatste van Lobby

0 0,00