Trump houdt macht, democraten winnen huis

De Amerikaanse president kan zijn lijn doorzetten. Trump houdt immers de steun van de meerderheid van de senaat na de tussentijdse verkiezingen van vannacht. De partij van de president snoepte zelfs drie van de plekken van zijn opponenten af. De republikeinen staan op 51 zetels in het congres. De demoraten moeten het met een stuk minder doen: maar 42. In een reactie via Twitter noemt Trump de uitslag een zegen voor de Republikeinen.

De democraten leden enkele pijnlijke verliezen. Ted Cruz in Texax bleef uitdager Beto O’Rourke de baas met 51,3% (tegenover 48%) van de stemmen. In Florida moest senator Bill Nelson zich gewonnen geven. Rick Scott ging er met uiteindelijk 50,3% van de stemmen vandoor en herwint de staat voor de republikeinen.

De oppositie haalde wel een meerderheid van de 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden; de democraten pakten 44,6% van de stemmen (194 zetels), de republikeinse fractie ‘maar’ 41,1% (goed voor 179 zetels).

Ook opvallend: nog nooit zaten er zoveel vrouwen in het Huis van Afgevaardigden. Ruim 100 vrouwen hebben op dit moment een toppositie in het lagerhuis van het Amerikaanse Congres. Dat waren er 84 voor vannacht (toen ook al een record).

Alle precieze uitslagen zijn te volgen via de Amerikaanse publieke omroep PBS:

Fotografie: Wikimedia

Laatste van Actueel

Thule: Bak van je hart

Met een dakkoffer van het Scandinavische merk Thule ben je stijlvol, veilig

Afrika in 40 dagen

Van alle verre bestemmingen blijft het Afrikaanse continent de meest onbedwingbare. Bernie

Reizen met sterren

Het door Michelin bekroonde menu van toprestaurant-keten Black Sheep is vanaf dit

(Top) bier aan boord

Betsy’s back! Het bijzondere bier dat Cathay Pacific ontwikkelde met de Hong
0 0,00