Boeken over populisme: trammelant in het Avondland

De multiculturele samenleving zorgt nog altijd voor intellectuele hoofdbrekens, verhitte discussies en politieke opstootjes. Erover lezen helpt, want kennis is de weg naar een beter begrip van elkaar en onszelf.

Tekst: Tom en Niels Springveld

Burgerschap als ideaal

Hoogleraar en prominent PvdA-lid Paul Scheffer veroorzaakte in 2000 veel opschudding met zijn artikel ‘Het multiculturele drama’, waarin hij beweerde dat de multiculturele samenleving mislukt was. Zonder een duidelijk burgerschapsideaal en het met trots uitdragen van de eigen taal en cultuur kan een samenleving niet functioneren. Zeven jaar later volgde de studie Het land van aankomst, waarin hij de omgang met migratie in Europa en Amerika vergeleek. In plaats van integratie met behoud van eigen cultuur bepleit Scheffer burgerschap als gedeeld ideaal.

Het land van aankomst
De Bezige Bij
527 pagina’s, € 17,50

Witte onschuld

Het cliché wil dat Nederland een tolerant en gastvrij land is, dat altijd een thuis heeft geboden aan dissidenten uit allerlei delen van de wereld. Volgens emeritus hoogleraar Gloria Wekker berust dit nationale zelfbeeld op een mythe. In Witte onschuld beweert zij dat Nederlanders het bestaan van ras en racisme en het eigen koloniale verleden stelselmatig hebben ontkend. Wil Nederland écht een gastvrij en tolerant land worden, dan zal het de doorwerking van het eigen koloniale verleden in het heden onder ogen moeten zien.

Witte onschuld. Paradoxen van kolonialisme en ras
Amsterdam University Press
343 pagina’s €22,99

Lesje racisme

Volkskrant-columnist Elma Drayer noemde Hallo witte mensen ‘een product uit het giffabriekje dat identiteitspolitiek heet’. Net als Wekker verbaast Anousha Nzume zich over de felle reacties die ras oproept en is haar boek een poging om de dialoog daarover aan te zwengelen. Het staat vol ongemakkelijke waarheden over wit privilege, voorbeelden van racistische reflexen en suggesties hoe het beter kan. Een tikkeltje pedagogisch van toon (met alle voorspelbare witte anti-reacties van dien), maar daarom niet minder leerzaam.

Hallo witte mensen
Amsterdam University Press
140 pagina’s, € 14,95

Multiculti voetbalteam

Hoe is het om als spierwitte Limburger in een multicultureel voetbalteam terecht te komen? Journalist Nick Klaessens, de enige speler van DVC Buiksloot 2 die niet in Amsterdam is geboren (wel woont hij er al negen jaar), bewijst in no-time zijn waarde als stille kracht. Hij krijgt de aanvoerdersband, ziet de prestaties verbeteren en leert zijn teamgenoten – en zichzelf – steeds beter kennen. De dorpse smeltkroes van Amsterdam-Noord in optima forma, beschreven met vaart en humor. Ook geschikt voor doorgewinterde voetbalhaters.

Alles rustig?
De Arbeiderspers
240 pagina’s, € 19,99

Ondergang van het Avondland

Vier jaar voor zijn stormachtige entree in de Nederlandse politiek publiceerde Pim Fortuyn Tegen de islamisering van onze cultuur. Volgens de dandyeske socioloog bestaat in de islamitische cultuur – in tegenstelling tot in de ‘joods-christelijk humanistische cultuur’ – geen gelijkheid tussen mannen en vrouwen, en homo’s en hetero’s. Wie Fortuyns alarmistische pamflet leest, denkt dat de ondergang van het Avondland nabij is. Het paniekerige gekrakeel over de ‘vijfde colonne’ en ‘islamisering’ zou in de jaren na Fortuyns dood letterlijk worden overgenomen door de PVV en het FvD.

Tegen de islamisering van onze cultuur. Nederlandse identiteit als fundament 
A.W. Bruna
110 pagina’s, antiquarisch verkrijgbaar

Laatste van Boek

0 0,00