Autoverzamelaar Toni Bienemann: ‘Het gaat mij niet om de waarde’

Bernie rijdt met autoliefhebbers in hun favoriete bolide. Ondernemer Toni Bienemann van Peja Group – die investeert, elektromotoren produceert en ook een negenhonderd meter lange monumentale spoorbrug (Dömitzer Brücke) in Oost-Duitsland bezit – over zijn Rolls-Royce Silver Cloud uit 1965.

‘Ik heb meer dan honderdvijftig auto’s, waardoor mijn favoriet nogal met het jaargetijde verandert. Het is net zoals met andere dingen in het leven: het is het moment en de situatie die bepalen wat nou mijn lievelingsauto is. Een auto heeft een bepaalde functionaliteit en die bepaalt het gebruik. In de zomer is een open Rolls-Royce Corniche leuk of een Bentley Azure omdat ze open zijn, en in de winter wat anders. Als ik over de Duitse snelwegen moet rijden, dan rij ik graag een Maserati Quattroporte omdat die zich in het bereik boven de 250 kilometer per uur beweegt. Dat is handig als ik snel in Basel moet zijn of in Warschau.

Plaatjes in een boekje
Momenteel denk ik aan mijn rally-Cloud als ik er een moet aanwijzen. Die Rolls-Royce Silver Cloud is speciaal geprepareerd voor rallyritten, er zit een tripmaster in en de motor is gereviseerd, waarbij er ook gesmede zuigers in zijn gezet, scherpere nokkenassen en een grotere carburateur. De uitlaat is toen ook verbeterd, zodat de gassen makkelijker weg kunnen komen. Bij elkaar levert dat zo’n 100 pk extra op.

Een jaar of tien geleden kwam ik de auto tegen op een veiling en heb er telefonisch op geboden. Ik had hem nooit in het echt gezien. Je gaat daarbij op wat plaatjes in een boekje af en vertrouwt op het verhaal dat erbij staat in de catalogus. Ik had al meerdere modellen van dit type, ook in cabriolet. Ten eerste omdat ik ze leuk vind, maar het is eigenlijk de opvolger van de Bentley R-Type Continental, waarvan ik weet dat ze veel waard zijn geworden. Sommige daarvan gaan nu al richting een miljoen. De Clouds kostten toen nog tussen de € 50.000 à € 100.000, maar zijn nu al € 150.000 waard, dus dat gaat de goede kant op. Al gaat het me bij auto’s niet echt om de waarde.

Chinese eyes
Voluit heet dit model de Rolls-Royce Silver Cloud III Fixed Head Coupé en ze noemen hem ook wel ‘Chinese Eyes’, vanwege de koplampen. We hebben al diverse rally’s gewonnen met deze Cloud, waaronder de Tulpenrallye. Ook zijn we derde geworden in het Nederlands Historisch Rally Kampioenschap. Uiteraard zijn we ook we ook wel eens uit de bocht gevlogen, dat gebeurt tijdens een rally nou eenmaal. Rolls-Royces hebben heel veel aluminium onderdelen en dat geeft nogal mee bij een botsing. Dan heb je heel snel een voorflank beschadigd. Gelukkig is het altijd wel te repareren.’

Laatste van Auto

0 0,00