De tofste hotspots van dit moment

Bernie stapt wat af om de nieuwste hotspots al eerste te verkennen. Een overzicht van de mooiste restaurants, bars, clubs en koffietentjes waar je dag en nacht terecht kunt. Met onze warme aanbeveling, natuurlijk.

Restaurants

6&24
Den Haag is sinds begin dit jaar een nieuw culinair paleisje rijker. 6&24 is de vleesgeworden droom van horecakoppel Saskia de Kuijer en Rik van de Laar, een duo dat het klappen van de zweep leerde bij de De Librije. 6&24 serveert spannende gerechten met pure smaken van nationale producten, en ademt grootse ambitie om het niveau van de Zwolse leermeesters te evenaren.
Nobelstaat 13, Den Haag

El Santo, Groningen
Een van de grote trends in de culinaire wereld is de Mexicaan-nieuwe-stijl. Eindelijk verschijnen hier nu ook de taqueria’s met maistaco’s al pastor en mescal. Hoog tijd, want de tex-mexkeuken die in ons platte land tot voor kort voor Mexicaans doorging, met zijn burrito’s en maistortilla’s, was een laffe belediging van deze rijke culinaire traditie. Na de Randstad kan nu ook Groningen aan de tostada’s en michelada’s, met de komst van El Santo, een laagdrempelig en vrolijke taqueria om alvast in zomerse sferen te geraken. Andalé!
Oosterstraat 30, Groningen

 AIRrepublic, Cadzand
Oké, Cadzand, aan het uiterste teentje van Zeeuws-Vlaanderen, is geen Ibiza. Maar als je binnenstapt bij AIRrepublic vergeet je dat meteen. Deze strandbrasserie van Sergio Herman blinkt uit in goddelijk seafood, met uitzicht op zee. De voorgerechten zijn heel spannend, de hoofdgerechten klassiek maar perfect. Is het een beetje poenerig? Allicht. Maar je kunt er wel belachelijk goed eten. Niet voor niets drukte de beroemde bandenfabrikant er afgelopen december, binnen zes maanden na opening, al een ster op. Goed excuus voor een decadent tripje naar de kust.
Kanaalweg 1, Cadzand

Héroine, Rotterdam
Het Rotterdamse Industriegebouw was ooit een en al vergane glorie, maar vult zich snel met spannende horecazaken. De nieuwste huurder heet – behoorlijk edgy – Héroine en is een spannend fine-diningconcept uit de koker van het team achter het succesvolle De Matroos en het Meisje. Een prachtige nieuwe zaak met wijn uit onbekende streken, bar bites, borrelhappen maar ook een culinair dagmenu met zeven gangen. De kaart komt van over de hele wereld en aan menu’s doen ze niet.
Kipstraat 12, Rotterdam

Bars

The Malt Vault, Utrecht
Dit is precies zo’n bar waar Bernie graag vertoeft: stijlvol, klassiek, een plek voor goede gesprekken en met een uitmuntende selectie whisky. Een plek die voelt alsof hij al eeuwen bestaat. Maar The Malt Vault, de eerste whiskybar van Utrecht, is pas een jaar open. En eigenaar Said kent zijn waar: bij The Malt Vault staat de imposante selectie flessen niet op land of t streek maar op smaak gerangschikt. Van licht tot intens en rokerig. Een proeverij van drie glazen is een mooie kennismaking voor de leek, maar ze hebben ook genoeg om de afficionado te bekoren en ze doen ook aan bijzondere pairings met spannende hapjes.
Voorstraat 56, 3512 AR Utrecht

Meesters in wijn, Maastricht
Nog zo’n culinaire trend die zich langzaam over het land uitspreidt is de wijnbar. De beste van dit moment vind je in Maastricht. Bij Meesters in wijn schenken ze wijnen op academisch niveau; met uitgebreide beschrijvingen en rijke verhalen. De eigenaars – die ook een wijnwinkel in de stad runnen – zijn absolute wijngekken en brengen hun passie met liefde over op iedereen die er aanschuift voor een goed glas.
Sint Pieterstraat 52A, Maastricht

Mr. Mofongo’s, Groningen
Wereldberoemd in Groningen, deze grote zaak met bar, restaurant, greenhouse en rooftop winebar. Het geheel bungelt een beetje tussen kunst en kitsch, met een drank schenkende robotarm en een wat eclectische aankleding, maar dat neemt niet weg dat ze bij Mr. Mofongo’s precies weten wat ze doen als het draait om het shaken van een klassieke of meer avontuurlijke cocktail.
Oude Boteringestraat 26, Groningen

A Bar, Amsterdam
Locatie, sfeer, uitzicht, stijl, klasse en elan: A Bar is het topje van de ijsberg als we het over cocktailbars hebben. We hebben het dan ook niet zomaar over ‘a bar’, maar dé bar van het Amstel Hotel. Alles is hier op hoog niveau: van de cocktailkaart en het zalige terras tot de on-Nederlandse service. Behalve de drempel: A Bar is veel toegankelijker dan men zou verwachten. Ons geheimpje, oké?
Professor Tulpplein 1, Amsterdam

Clubs

PKHS, Tilburg
Voor de oude garde doet de naam Zino’s misschien een belletje rinkelen: dat was ooit de after-tent waar mensen uit het hele land naartoe kwamen om al housend de middag aan te tikken. Maar Zino is niet meer, lang leve PKHS, een nieuwe technoclub in hartje Tilburg. De zaak biedt plek aan 1200 man verspreid over drie verdiepingen, ademt een zalig undergroundsfeertje en heeft een programmeur die een neus heeft voor wat er speelt: de line-ups zijn er om de vingers bij af te likken. Ook tot in de vroege uurtjes.
Heuvelring 94, Tilburg

WAS., Utrecht
Dansen doe je hier in exclusief gezelschap. Het deurbeleid van de Utrechtse club WAS. is geïnspireerd op de Berghain in Berlijn. Dat betekent geen foto’s, geen telefoons en een strenge selectie aan de deur: de club kwam in het najaar van 2017 in het nieuws omdat ze zelfs mensen die al een kaartje hadden zonder scrupules weigerden als die niet de juiste stijl droegen of wisten wie er die avond draaiden. Dus kom voorbereid, en behoor tot de lucky few.
Tractieweg 41, Utrecht

Koffie

4850, Amsterdam
Is het een koffietent? Is het een wijnbar? 4850 in Amsterdam-Oost is alles in één. Deze strakke zaak wordt gerund door twee nuchtere Scandinaviërs die alles weten van koffie, koken en wijn. De koffie wordt er met wetenschappelijke precisie handmatig opgegoten en de zuurdesemtoast rijkelijk belegd met geschaafde eendenlever. Kortom: 4850 is een fijne overdagse hang-out. Maar de klimaatkast die de hele wand van dit pand beslaat en de spannende kleine dinerkaart verraden dat het hier ook ’s avonds goed toeven is.
Camperstraat 48-50, Amsterdam

Bomboca, Arnhem
Een koffiezaakje met Portugese roots, zo is Bomboca – sinds een paar maanden te vinden aan het randje van het Arnhemse Spijkerkwartier – wel te omschrijven. Ze serveren hier niet alleen een lekker straf bakje zwart goud, maar ook goddelijke pastel de nata, chorizobroodjes en pijnboompittentaartjes in een ontspannen huiskamersfeer. Later op de dag kun je er ook prima de borrel aftrappen met wat Portugese biertjes.
Eusebiusbuitensingel 10, Arnhem

De Huiskamer van Driebergen
Bij het nieuwe koffiehuis De Huiskamer van Driebergen – geopend sinds afgelopen maart – hebben ze een duidelijke visie: alle producten waarmee ze werken zijn biologisch en zoveel mogelijk lokaal: ze werken samen met een zorgboerderij uit de buurt. Voor kersvers en verantwoord koffieleuten of lunchen in een fijne lichte ruimte, zonder veel poeha.
Traaij 84B, Driebergen

Laatste van Cult

0 0,00
Naar boven