Nieuw: toegankelijk feminisme

De feministische doe-tank De Bovengrondse, bekend van ‘Wildplasgate’ en de straatnamenactie ‘Meer vrouw op straat’, werkt aan gelijkwaardigheid ongeacht gender. Niets doen is voor mede-oprichtster Santi van den Toorn (29) geen optie.

Stay Right!

5x Bernie voor maar € 34,95
Klik HIER voor een abonnement of
bel  
0900 – 226 52 63

Tekst: Tom Springveld
Fotografie: Marius Hille Ris Lambers

Als kind kon ze al slecht tegen onrecht. Waar het precies vandaan komt, weet Santi van den Toorn niet, maar de drang om te willen strijden voor een betere wereld voor iedereen zit diep. Sinds de oprichting in 2017 is ze betrokken bij De Bovengrondse,  de feministische beweging die actie onderneemt. Of zoals Santi zegt: “Niet lullen maar poetsen.”

In augustus ging de ludieke actie ‘Meer vrouw op straat’ de wereld over, waarbij naar mannen vernoemde straten in elf Nederlandse steden een vrouwelijke naamgever kregen. In Amsterdam veranderde de Van Woustraat in de Suze Groeneweg en werd de Ferdinand Bolstraat de Mies Bouwmanstraat. Het Rokin transformeerde tot Beyoncé Boulevard. Een gouden greep: niet alleen landelijke media besteedden aandacht aan de actie, ook CNN, NPR en The Guardian berichtten erover.

“Van acties als ‘Meer vrouw op straat’ krijgen we veel energie”, zegt Van den Toorn. “De kracht van De Bovengrondse ligt in het toegankelijk maken van feminisme. Activisme wordt al snel preaching to the choir. Dan gebeurt er niks. We hebben nu een paar dingen gedaan – ‘Meer vrouw op staat’, ‘Wildplasgate’, lezingenreeks De Schoonheidssalon – waarmee we heel veel mensen hebben bereikt die zichzelf nog niet feminist noemen.”

“Lief zijn is op z’n tijd helemaal niet zo slecht”

Volgens Van den Toorn is bewustwording de eerste stap naar gelijkwaardigheid. Daarom geeft De Bovengrondse de voorkeur aan toegankelijke, makkelijk te begrijpen onderwerpen. Zij en haar mede-activisten zijn liever te lief dan te agressief. “Straatnamen zijn natuurlijk niet het meest urgente probleem van deze tijd, maar door erop te focussen laten we wel zien dat ongelijkheid nog steeds heel diep in onze maatschappij zit. Lief zijn is op z’n tijd helemaal niet zo slecht.”

Van den Toorn brengt de breed gedragen én verketterde actie van Quinsy Gario ter sprake. ‘‘Ik ben solidair met de beweging, maar ‘Zwarte Piet is racisme’, hoe waar ook, is een heel heftig statement. Daardoor jaag je mensen tegen je in het harnas en gaat de kern van het verhaal verloren door de vorm. Je moet je boodschap zó framen dan het nog een soort van ludiek, gezellig en grappig klinkt, zodat de ontvanger bereid is om erover na te denken.”

Voor een bewustwordingscampagne geldt: hoe meer aandacht, hoe beter. Maar De Bovengrondse spoort sympathisanten ook aan om zelf actie te ondernemen. “Bij ‘Wildplasgate’ zeiden we: vraag je gemeente om vrouwentoiletten. Bij ‘Meer vrouw op straat’: schrijf je straatnamencommissie aan. Maatschappelijke verandering gebeurt niet van de ene op de andere dag. Het is een lang proces waar iedereen aan moet bijdragen. Dat is wat we bedoelen met het woord doe-tank.”

Voor Van den Toorn is een activistische levenshouding vanzelfsprekend. Hoewel ze gelooft dat iedereen moet doen wat hij zelf wil, vindt ze de onbezorgdheid van sommige mensen best wel confronterend. “Die hebben nergens last van en doen dus ook niks, waardoor ze problemen zoals milieuvervuiling en kinderarbeid in stand houden of erger maken. Niets doen is voor mij geen optie. Ik zie zoveel dingen die anders en beter kunnen. Het is verslavend, strijden voor waar je in gelooft.”

Santi van den Toorn

Leeftijd: 29
Is social engineer, activist, IT-specialist, feminist en minimalist.
Wil actie ondernemen voor meer gelijkwaardigheid, ongeacht gender.
Gelooft in de kracht van een niet-agressieve boodschap. 

Laatste van Lobby

0 0,00