Timmermans wil Juncker opvolgen

Al vier jaar lang is hij de eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie. Tijd voor een nieuwe uitdaging moet oud-minister Frans Timmermans hebben gedacht. Hij wil Jean-Claude Juncker opvolgen als voorzitter van de Europese Commissie.

Foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Timmermans maakte afgelopen woensdagmiddag in Heerlen bekend dat hij de zogenoemde ‘Spitzenkandidat’ wil worden van de Europese sociaaldemocraten. Degene die na de Europese verkiezingen naar voren wordt geschoven als kandidaat om Jean-Claude Juncker op te volgen.

Steun

Als Timmermans de ‘spitzenkandidat’ voor de Europese sociaaldemocraten wil worden moet hij ook PvdA-lijsttrekker zijn tijdens de Europese verkiezingen in mei volgend jaar. Afgelopen week was het nog even spannend of dit zou gaan lukken. PvdA’er Paul Tang had zich namelijk al gemeld voor deze positie. Tang trok zich echter bij de bekendmaking van Timmermans terug: ‘Het is belangrijk dat we strijden voor ons verhaal in Europa en niet onderling het gevecht aangaan’, stelde hij.

Niet alleen Tang steunt de oud-minister. Ook de sociaaldemocratische partijen in andere EU-landen staan achter Timmermans volgens nieuwssite Politico. Timmermans zal in mei echter voor de grootste uitdaging komen te staan. De Europese sociaaldemocraten zullen tijdens de verkiezing de meeste stemmen moeten krijgen. Wat nog niet zeker is, de christendemocraten hebben tot op heden de grootste fractie in het Europees Parlement, zij staan met 219 zetels ver boven de sociaaldemocraten met 188 zetels.

Laatste van Actueel

0 0,00