Roderick Veelo: in de voetsporen van Ché Guevarra

Roderick Veelo is columnist, journalist en presentator bij nieuwszender RTLZ. Hij deelt zijn mooiste reiservaring met Bernie: een trip door Zuid-Amerika eind 2001, begin 2002. ‘Helemaal alleen, mijn hele wereld in één tas.’

‘Vaak maak ik de geschiedenis tot rode draad van mijn reizen. Zo heb ik na de Balkan-oorlog Sarajevo bezocht. Ik ben langs de scheidslijn van het IJzeren Gordijn gereisd. Ik weet zelf ook niet precies waar het vandaan komt, maar ik zoek kennelijk manieren om contact te maken met de moderne geschiedenis. Historische plaatsen hebben iets magisch.

Op deze reis wilde ik langs plekken uit het leven van Che Guevara. Ik had een cursus Spaans gedaan, globaal de reis voorbereid, en verder zie je dan wel wat er gebeurt. Zodra het vliegtuig opsteeg, voelde ik – onverwacht – een enorme opluchting. Dat kwam omdat het een hectische tijd was. Ik was nog niet lang op televisie, ik presenteerde toen SBS Nieuws. 11 september 2001 was net gebeurd. Drukke, spannende… Ik had de impact daarvan helemaal niet in de gaten, tot ik opsteeg.

Ik begon in Buenos Aires in Argentinië. Vervolgens: het geboortehuis van Che Guevara, en het huis waar hij opgroeide. Heel bijzonder. Daarna naar het zuiden. Patagonië met zijn gletsjers. Vuurland, het zuidelijke puntje van het continent. Ik kwam terecht op een vrachtschip met allemaal paarden erop; over de Stille Oceaan naar Chili gevaren. Onvergetelijk. In Santiago in Chili heb ik het parlementsgebouw bezocht waaruit president Allende werd gehaald en Pinochet zijn staatsgreep pleegde. Met een jeep ben ik over de zoutvlaktes in het noorden naar Bolivia gereden, ook naar het plaatsje waar Che uiteindelijk gevangen werd genomen. Het schooltje waar hij is geëxecuteerd stond er nog. Ik heb op de landingsbaan gestaan waar hij was begraven.

Ook een mooi moment: ik meende daar een vrouw te herkennen die ik in een documentaire had gezien. Zij had Che zijn laatste maaltijd verzorgd. Eerst ontkende ze, maar later kwam ze naar me toe, wees op zichzelf en zei: “Ik was het inderdaad.” Dat zijn ontroerende momenten die je nooit meer vergeet. Ik voelde: het klopt heel erg dat ik nu hier ben.

Het fijne van alleen reizen is dat je zulke momenten heel puur beleeft. Zonder storende factor, om het zo te zeggen. Natuurlijk ben je bij vlagen eenzaam. Zit je daar opeens op een verlaten busstation, zonder enig idee waar je heen gaat. Of je bent midden in de nacht in een Boliviaans dorpje op zoek naar een slaapplaats en denk je: waar ben ik aan begonnen? Maar dan ontmoet je allerlei mensen die je anders nooit zou ontmoeten. Korte maar indringende contacten. Dat tijdelijke zwerversbestaan is geweldig. Je maakt een plan, maar je wijkt er toch van af. Er gebeurt van alles. Trouwens, daar heb je de rest van je leven plezier van. Je krijgt het vertrouwen dat je jezelf kunt redden, hoe onvoorspelbaar de situatie ook is.’

Laatste van Travel

Afrika in 40 dagen

Van alle verre bestemmingen blijft het Afrikaanse continent de meest onbedwingbare. Bernie

Reizen met sterren

Het door Michelin bekroonde menu van toprestaurant-keten Black Sheep is vanaf dit

(Top) bier aan boord

Betsy’s back! Het bijzondere bier dat Cathay Pacific ontwikkelde met de Hong
0 0,00