Tijd voor wat anders

Twentenaar Yvo Staudt had nooit gedacht aan een eigen horlogehuis. Zijn passie was muziek en hij studeerde aan het conservatorium in Italië. Toch heeft hij gekozen voor de horlogerie.

Tekst: Richard Nagel

Al op zijn vijfde is Yvo Staudt een fervent accordeonspeler. Het is zijn echter niet de volkse meezingers die zijn voorkeur hebben. Nee, Staudt speelt het liefst klassieke muziek, tango en jazz. Tijdens zijn tienerjaren ontmoet hij Claudio Jacomucci, een van de beste accordeonisten ter wereld. Yvo besluit dat hij hoe dan ook in de leer moet bij de musicus en vertrekt op zijn achttiende naar Pescara, Italië, om te studeren aan het conservatorium. Het gaat hem allemaal voor de wind. De Twentenaar wint allerlei concoursen, treedt onder andere op met Herman van Veen en is regelmatig te zien op televisie.

Als hij het horloge van zijn dromen niet kan vinden, besluit hij het zelf te proberen en maakt hij zijn eerste polshorloge’

Maar schijn bedriegt. Terwijl Yvo eerst gedreven werd door zijn liefde voor het instrument, is zijn motivatie nu de prestatiedrang. Zijn fanatisme zorgt voor eenzaamheid. Zijn interesse verschuift steeds meer naar horloges, waar hij bijna net zo door geobsedeerd is. Als hij het horloge van zijn dromen (een ingetogen stuk van topkwaliteit met een blauwe wijzerplaat) niet kan vinden, besluit hij het zelf te proberen en maakt hij zijn eerste polshorloge. In 2014 is hij terug in Nederland. Als een liefhebber vraagt naar zijn horloge en hoort dat Yvo het zelf gemaakt heeft, wil hij er meteen een kopen. Het zet Yvo ertoe aan om zijn eerste Praeludium-collectie van 45 stuks te maken. Begin 2015 zijn ze allemaal uitverkocht.

Staudt is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal luxehuis met tientallen verkooppunten. Toch heeft het merk dezelfde gepassioneerde instelling als in de beginjaren. Dat is aan Yvo te danken. Al is het onbegonnen werk om nog alle horloges zelf te assembleren, hij is nog steeds nauw betrokken bij het hele proces. Zijn leergierigheid en oog voor kwaliteit zijn daarbij onmisbaar. Zo heeft hij meegewerkt in het Britse bedrijf dat zijn wijzerplaten maakt en werkt hij intensief samen met de Zwitserse ambachtslieden die het uurwerk vervaardigen. De Praeludium-collectie heeft tegenwoordig verschillende modellen: Petit, Automatic, Handwound en Guiloche. De jongste toevoeging is een heuse Chronograph. Behalve de aanduiding voor uren, minuten en seconden heeft dit horloge dus ook een tijdmeetfunctie. Hierdoor wordt het afgemeten ontwerp van Staudt op kunstige manier gecombineerd met de sportiviteit en functionaliteit van een chronograaf. Een interessant horloge in een prachtige collectie.

Muziek is mooi, maar wat mogen we blij zijn dat Yvo Staudt zich tegenwoordig bezighoudt met horloges. Staudt-twenthe.nl

Laatste van Horloges

Join the MVMT

Het was een succesvolle crowdfunding campagne die een kickstart gaf aan het
0 0,00