Tijd voor een feestje

Een éénjarig-jubileum wordt ook wel ‘katoen’ genoemd. Vijf is blik en twaalf en half koper. En zéventien, … goud.

Dit jaar is hét precies zeventien jaar geleden dat de Friese mechanicus Wiebe van der Gang een leegstaand schoolgebouw aan de rand van Dokkum betrok om zich volledig te richten op het produceren van hoogwaardige horloges. Om die verjaardag kracht bij te zetten, brengt de Fries een 18-karaat gouden heruitgave op de markt van zijn populairste model, De Original.

Van der Gang begon in 2002 als horlogemaker na in de ruimtevaarttechnologie en medische industrie te hebben gewerkt. Daarbij stelde de fijnmechanicus zich ten doel om de traditionele horlogeproductie in Nederland nieuw leven in te blazen en tegelijkertijd, met zijn in zijn eerdere carrière opgedane kennis, te innoveren. Die filosofie lijkt succes te hebben. Horloges van Van der Gang zijn geliefd bij verzamelaars wereldwijd.

Tegenwoordig mag Van der Gang zich misschien wel de enige échte horlogemaker van Nederland noemen; waar veel anderen in het vak afzonderlijke delen bestellen bij verschillende producenten om het in eigen land te assembleren, produceert de Fries met zijn team in Dokkum vrijwel alles zelf: van de uurwerktandwielen tot ronsels en de horlogekast. Alleen het basisuurwerk komt uit Zwitserland. “Alles gaat om de afwerking”, aldus de Fries, “de laatste vijf procent van elk design kost je net zo veel tijd en energie als de voorafgegane 95. Maar het bepaalt wel of je ergens écht goed in bent”, stelt de fabrikant.

Zijn bedrijf noemt Van der Gang ‘een maakbedrijf en geen marketing organisatie’: kwaliteit verkoopt, daar hoef je geen reclamepraatje voor te houden, zo is de gedachte. Horloges uit het Dokkumse atelier vallen dan ook vooral op door hun techniek en nuchtere, weinig opvallende ontwerp. Van der Gang geeft vijf verschillende modellen uit: De Original, de Chronograaf, de Classic GMT, de Vlieger en een elegant damesmodel.

De kast van de 20052, zoals de feestuitgave officieel heet, heeft een diameter van 41mmen lijkt naadloos aan te sluiten op het bolvormige saffierglas waardoor het horloge lager oogt. De verzilverde wijzerplaat toont de dag, maand en datum. Daarnaast bevat het uurwerk verschillende chronograaf functies. De Original heeft een valjoux automatische chronograaf met een 7751-kaliber, 25 jewels en een tikgetal van 28.800. Voor wie die cijfers niet zoveel zeggen: dat is zo’n beetje het meest nauwkeurige binnen de haute-horlogerie. Het bijzondere verjaardagshorloge wordt uitgebracht op de markt gebracht in een oplage van 337 voor een prijs van net geen zestienduizend euro.

Meer info: Vandergangwatches.nl