The Big Daddy: Rolls-Royce Phantom

Merken als Bentley en Mercedes doen verwoede pogingen die soms helemaal niet onverdienstelijk zijn. Maar slechts één auto is The Big Daddy in de autowereld: het topmodel van Rolls-Royce.

Door Perry Snijders

Als je wilt uitstralen dat je succes hebt kom je voorrijden in een Rolls-Royce. Geen enkel ander merk is zo’n synoniem voor luxe. Een merk hoeft zich maar te vergelijken met Rolls-Royce en iedereen weet wat de marktpositie is. Ransomes? De Rolls-Royce onder de grasmaaiers. De Gibson Les Paul? De Rolls-Royce onder de gitaren. Emotional Bliss? De Rolls-Royce onder de vibrators. Tot ergernis van het merk zelf, overigens.

Als Rolls-Royce met een nieuw topmodel komt, is dat dus nieuws. Tegen het eind van de vorige eeuw was het geld bij de Britten op en bouwden ze armzalige karikaturen van wat eens de beste auto ter wereld was, waarbij kilo’s leer en wortelnotenhout moesten verhullen dat de techniek totaal verouderd was.

‘Dit is simpelweg de beste auto ter wereld’

De overname door BMW is daarom het beste dat het merk kon overkomen. De nieuwe Phantom rijdt namelijk geweldig, en al zijn infotainmentsystemen zijn bij de tijd, merkten we bij een roadtrip door Beieren. De V12 doet zijn werk geruisloos, de vierwielbesturing zorgt ervoor dat de kolossale Phantom toch betrekkelijk eenvoudig door de stad gelaveerd kan worden en alles wat je om je heen ziet is gemaakt van mooie materialen. Dit is simpelweg de beste auto ter wereld. En je kunt hem ook nog eens naar eigen smaak samenstellen: een exterieur in dezelfde kleur als de lippenstift van je liefje, je eigen kunstwerk in het dashboard of een interieur met je familiewapen in de stoelen geborduurd? Ze zijn niet eens verbaasd als je erom vraagt.

Laatste van Auto

0 0,00