Tafelen in Italië. Wegwijs op de Italiaanse menukaart

De Italiaanse keuken is vermaard; wereldwijd kennen we pizza en pasta, maar ook Italiaanse koffiesoorten als espresso en lattè macchiato en natuurlijk de vele heerlijke wijnen uit het Zuid Europese land. Ga je in Italië uitgebreid eten, dan is het goed om de volgorde in het Italiaanse menu te kennen.

Aperitivo

Een Italiaans diner begint vroeg in de avond met een aperitief. Vooral Noord-Italië staat bekend om zijn vele sterke drankjes die bedoeld zijn om de smaak op te weggen. Van Frangelico (hazelnootlikeur) tot Amaretto (een sterke drank gemaakt van amdandelen) en een bittere Campari (familie van Martini, dat heel goed met sinaasappelsap gedronken kan worden).

Antipasto

In Nederland bestellen de meeste mensen een antipasto als een maaltijd. In Italië echter zijn de koude en warme gerechten (en kleine salades) bedoeld als een hapje om de honger te stillen voor de rest van het menu geserveerd wordt. Al antipasto kan je een klein schaaltje kaas of vleeswaren bestellen of een groene salade met olijfolie en azijn.

Primo

Als eerste gang eten Italianen veelal pasta of risotto of een kleine (vissoep). Primi worden doorgaans warm geserveerd.

Secondo

Is de bodem gelegd met de primo, dan wordt de secondo op tafel gezet: een vis- of vleesgerecht. Secondi zijn het visitekaartje van de chef; in Italië is het niet gebruikelijk om meerdere voorgerechten als maaltijd te bestellen. Op de meeste menu’s in goede Italiaanse restaurants vind je Contorni (letterlijk: dingen die om de maaltijd heen geserveerd worden) – bijgerechten, meestal gebakken groenten

Formaggio e frutta

Italianen zijn dol op nagerechten. In de meeste chique restaurants krijg je dan ook meerdere specialiteiten na de maaltijd geserveerd. Als eerste komt kaas (en fruit) op tafel; veelal een assortiment van lokale producten. Houdt de eetvolgorde in de gaten om je smaak niet te verpesten.

Dolce

Ben je een zoetekauw, dan kan je je lol op in Italië. Proef de heerlijkste ijssoorten maar ook taart of cake die speciaal door de kok bereid zijn. Tiramisu is in alle soorten en maten te verkrijgen – de meeste restaurateurs hebben hun eigen geheime recept.

Caffè

Na de maaltijd volgt koffie. Bestel bij voorkeur een espresso of een ristretto (een stevigere variant espresso). Het bijschenken van melk (of het bestellen van Latte Macchiato) is not-done en geeft aan de chef aan dat je nog honger hebt.

Digestivo

Italianen beginnen niet alleen met sterkedrank, ze eindigen er ook mee. De meeste likeuren die aan het einde van de maaltijd ingeschonken worden, zijn sterker dan die aan het begin. Ontdek de heerlijkste limoncello’s (op basis van citroen) en grappa’s (gemaakt met druiven) en vraag de sommelier om zijn aanbevelingen.