Susanne-Schilderman-interview-Bernie-d66

Susanne Schilderman (D66): ‘Met alleen goede cijfers kom je er niet meer’

Susanne Schilderman is de rijzende ster bij D66. De jonge politica zet zich in de gemeenteraad van Utrecht onder meer in voor privacy- en studentenvraagstukken.

Door: Floris Müller
Fotografie: Paar One

Stay Right!

5x Bernie voor maar € 34,95
Klik HIER voor een abonnement of
bel  
0900 – 226 52 63

‘Kun je als gemeenteraadslid het verloren vertrouwen van burgers in de politiek terugwinnen?’ Met haar 25 jaar is Susanne Schilderman het jongste raadslid in de gemeente Utrecht. Desondanks klinkt de D66’er als een gepokt en gemazeld politica. ‘Een goede vraag waar niet gemakkelijk antwoord op te geven is’, spreekt Schilderman door de telefoon. ‘Ingewikkelde kwesties hebben niet altijd een simpele oplossing. Het is zaak om vooral aantrekkelijke ideeën te bieden waar mensen zich aan verwant voelen.’
Schilderman meldde zich op 17-jarige leeftijd bij de Jonge Democraten, de jongerenorganisatie van D66. Vijf jaar later kreeg ze een plek in de gemeenteraad. ‘Ik stond aanvankelijk te laag op de lijst. Maar doordat iemand wegviel, werd ik alsnog naar voren geschoven.’

Terughoudendheid
Schilderman zet zich in het bijzonder in voor privacywetgeving. ‘Het is als overheid niet nodig om eindeloos persoonsgegevens te verzamelen’, zegt ze. ‘De overheid zou een terughoudende rol moeten hebben.’ Op dat vlak is volgens Schilderman niet alleen in Den Haag veel te bereiken, maar eveneens op lokaal niveau. Ook studenten hebben de aandacht van de politica. Ruim een vijfde van de 350.000 inwoners van Utrecht studeert aan de universiteit of een hbo-opleiding. De helft heeft een kamertje in de stad. Schilderman: ‘Gek genoeg wordt die groep in de raad amper vertegenwoordigd, terwijl politiek toch een afspiegeling van de samenleving moet zijn.” Volgens de politica moet er veel gebeuren op het gebied van studentenhuisvesting. Dit geldt ook voor het overvolle openbaar vervoer in de stad.

‘Met het vertrek van de grote groepen jonge mensen verliezen binnensteden hun dynamiek’

Misstappen
Afgelopen jaren is er behoorlijk wat te doen geweest over studenten. Misstappen binnen de verenigingsmuren van het Groningse studentencorps worden inmiddels uitgevochten voor de rechter, en ook in Amsterdam worden incidenten met jonge geleerden breed uitgemeten. In de hoofdstad, net als in Nijmegen, overweegt het gemeentebestuur de stad schoon te vegen. Faculteiten en universiteitsbibliotheken moeten in randgemeenten worden ondergebracht en studenten zelf zouden het centrum moeten verlaten. ‘Geen goede ontwikkelingen’, aldus Schilderman. ‘Met het vertrek van de grote groepen jonge mensen verliezen binnensteden hun dynamiek.’ Volgens haar spelen dergelijke vraagstukken overigens nog niet in Utrecht. “De studentenbevolking lijkt goed samen te gaan met alle andere bewoners.”

Goede cijfers
Hoewel Schilderman in september zonder veel moeite haar studie Economic Policy afrondde aan de universiteit van Utrecht, erkent ze dat academici en hbo’ers het de laatste jaren moeilijker hebben gekregen. ‘Met alleen goede cijfers kom je er niet meer.’ Volgens Schilderman moet er, naast het drukke studieprogramma, meer aandacht komen voor de persoonlijke ontwikkeling van studenten. ‘Daar profiteren de samenleving en bedrijven uiteindelijk het meest van.’
Sinds een paar maanden is Schilderman werkzaam op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Op het departement wil ze zich inzetten voor het vergroten van het aantal betaalbare woningen. In maart volgend jaar hoopt ze te worden herkozen in de Utrechtse raad.

Dit artikel is te vinden in Bernie #2 dat vanaf 1 december in de winkels ligt. Koop nu het nummer of neem een abonnement op Bernie.