Succes ‘eerste populistische regering’ van korte duur

De in mei gevormde, omstreden populistische regering van Lega Nord en de Vijfsterrenbeweging in Italië staat onder grote druk door een kapitaal verlies in de lokale verkiezingen van de links-populistische beweging van Luigi Di Maio. De partners van Lega Nord, de alliantie van oud-premier Silvio Berlusconi, deed het ietsje beter.

Eerder kwam het kabinet al onder vuur te liggen van Europa door de voordracht van Paolo Savona als minister van Financiën; een euroscepticus die de lire in het Zuid-Europese land weer in omloop wil brengen. Aangespoord door Brussel weigerde de Italiaanse president Sergio Mattarella  om Savona eind mei te beëdigen. Het nieuws leidde tot chaos op de beurzen in Rome en Milaan.

Gek genoeg lijken populisten elders in de wereld op meer sympathie van beleggers te kunnen rekenen; sinds de benoeming van Donald Trump als president van de VS zijn de grote indices tot recordhoogte gestegen. Het programma van de Vijfsterrenbeweging is dan ook anders dan andere populistische bewegingen; de partij richt zich met een programma van enorme investeringen in sociale voorzieningen vooral op jongeren. Italië kampt met een ongeëvenaard hoge jeugdwerkloosheid; ongeveer 40% van alle Italianen onder de 25 zit zonder baan thuis.

Foto: Revol Web

Laatste van Actueel

Thule: Bak van je hart

Met een dakkoffer van het Scandinavische merk Thule ben je stijlvol, veilig

Afrika in 40 dagen

Van alle verre bestemmingen blijft het Afrikaanse continent de meest onbedwingbare. Bernie

Reizen met sterren

Het door Michelin bekroonde menu van toprestaurant-keten Black Sheep is vanaf dit

(Top) bier aan boord

Betsy’s back! Het bijzondere bier dat Cathay Pacific ontwikkelde met de Hong
0 0,00
Naar boven