Strijden tegen de Brusselse kaviaardiplomatie

Pieter Omtzigt vraagt aandacht voor verregaande corruptie in de Raad van Europa – en boekt al succes 

Stay Right!

5x Bernie voor maar € 34,95
Klik HIER voor een abonnement of
bel  
0900 – 226 52 63

Tekst: Arno Wellens

Pieter Omtzigt zit namens Nederland ook in de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa (PACE), niet te verwarren met het Europese parlement en de EU. Sinds 2012 is PACE negatief in het nieuws, omdat het rapporten over de slechte situatie met betrekking tot Kaukasusrepubliek Azerbeidzjan tegenhield. Zo werd een rapport over politieke gevangen in het land weggestemd. Verder leverden verkiezingswaarnemingen van de Raad van Europa in Azerbeidzjan positieve rapporten op die in schril contrast stonden met die van andere waarnemers. 

Later bleek dat de regering van dat land minstens veertien Europese parlementariërs had omgekocht, onder wie voorzitter Pedro Agramunt, een lid van de Spaanse Partido Popular. Zijn Christen-Democratische collega Luca Volontè kreeg 2 miljoen euro via buitenlandse rekeningen overgemaakt.

Azerbeidzjan gebruikt wat men kaviaardiplomatie is gaan noemen. Gesprekken gaan een stuk makkelijker als er eerst een blik kaviaar of een goede reis is uitgedeeld. Maar het gaat verder.

Het bleek dat de regering van Azerbeidzjan minstens veertien Europese parlementariërs had omgekocht’

Uit onderzoek van journalistencollectief Organized Crime and Corruption Research Project (OCCRP) blijkt dat de president van Azerbeidzjan, Ilham Aliyev, niet minder dan bijna drie miljard dollar in offshore-fondsen heeft gestopt. Dat dient als een persoonlijke spaarpot voor de familie en het kan gebruikt worden om links en rechts diplomaten en anderen om te kopen. Een bekende journaliste uit Azerbeidzjan, Khadiya Ismaelova, schreef regelmatig over de corruptie van de familie Aliyev. In 2015 werd ze zelf veroordeeld tot zeven jaar cel voor financiële malversatie, wat ogenschijnlijk een politieke actie was. In 2016 werd ze na internationale druk vrijgelaten.

Pieter Omtzigt nam het initiatief tot een onafhankelijk onderzoek: meer dan 130 parlementariërs ondertekenden zijn verklaring en het onderzoek leidde direct en indirect tot het aftreden van voorzitter Agramunt, diens fractievoorzitter en nog 12 politici. Een aantal is nu levenslang verbannen uit de Raad van Europa. Luca Volontè staat terecht voor een Italiaanse rechtbank en de Belgische justitie is een vooronderzoek begonnen. 

Omtzigt zelf was behoorlijk verbaasd dat het lukte. Hij wist dat zowel de voorzitter, diens voormalig fractievoorzitter en een aantal invloedrijke mensen hoogstwaarschijnlijk omgekocht werden en vreesde dus dat hij er zelf uitgewerkt zou worden. Toch ging hij door. Zelf zegt hij daarover: “Een Europese mensenrechtenwaakhond heeft alleen zin als hij zelf intern corruptie en omkoping keihard aanpakt. Daar zijn we te laat mee begonnen, maar het resultaat – 13 gestrafte politici tot nu toe – is aanzienlijk. Ik had twee jaar geleden niet durven hopen dat dit het resultaat zou zijn. Nu moeten de nationale parlementen en rechters spreken: want deze politici horen natuurlijk niet thuis in vertegenwoordigende functies. En daarvoor blijf ik strijden.”

Pieter Omtzigt

Leeftijd: 44
Studeerde econometrie in Exeter en promoveerde in Rome
Kamerlid voor het CDA sinds 2003
Bekend als een dossiertijger, die op meerdere onderwerpen diepgravende kritische vragen stelt aan de regering, bijvoorbeeld over het functioneren van de Belastingdienst, Europese onderwerpen zoals het toezicht op pensioenfondsen, discriminatie van Christelijke minderheden in het Midden-Oosten en over MH17

Laatste van Lobby

0 0,00