‘Sociaaldemocraat in hart en nieren’ Wim Kok overleden

Oud-PvdA-leider en voormalig Minister-president Wim Kok (80) is zaterdagmiddag in zijn woonplaats Amsterdam overleden aan de gevolgen van hartkwalen. ‘Een strijder, een sociaaldemocraat in hart en nieren, een premier van alle Nederlanders. Met grote bewondering kijken wij terug op het leven en werk van Wim Kok’, laat de PvdA-fractie weten.

Foto: Nationaal Archief

Kok sluit een periode af van PvdA-premiers. Als minister en minister-president wist hij zijn stempel te drukken op de politiek en haar regelgeving. Zo introduceerde hij als minister van Financiën (kabinet-Lubbers III) het kwartje van Kok een accijnsverhoging op autobrandstof. Een maatregel om de tekorten op de rijksbegroting terug te dringen.

Als Minister-president maakte hij furore met twee paarse kabinetten (1994 en 2002), het ultieme poldermodel waarmee hij PvdA, D66 en VVD samen wist te brengen in een regering. Kok werd geroemd als voorvechter van de ‘derde weg’: een middenweg tussen sociaaldemocraten en de liberalen. Hierdoor stond hij bekend als de ‘premier van alle Nederlanders’.

Zware druk

Al die lof had ook een keerzijde. Kok’s premierschap werd afgesloten met een van de zwartste pagina’s uit de Nederlandse geschiedenis. Premier Rutte ging afgelopen weekend in op deze gebeurtenis. “Het is geen geheim dat het drama Srebrenica tot op het allerlaatst zwaar op hem heeft gedrukt.” Kok was net premier toen de enclave in Srebrenica, dat onder bescherming van Nederlandse militairen viel, werd ingenomen door Bosnisch-Servische troepen. Daarbij kwamen rond de 7000 mannen bij om het leven. Een reden voor Kok om de hele regering te laten aftreden.

Kok verdween na deze gebeurtenis in 2002 uit de politiek om een jaar later aan de slag te gaan in de commissariaten van onder andere KLM en ING groep. Vanaf 2014 was hij niet-uitvoerend bestuurder van de China Construction Bank.

Laatste van Actueel

Thule: Bak van je hart

Met een dakkoffer van het Scandinavische merk Thule ben je stijlvol, veilig

Afrika in 40 dagen

Van alle verre bestemmingen blijft het Afrikaanse continent de meest onbedwingbare. Bernie

Reizen met sterren

Het door Michelin bekroonde menu van toprestaurant-keten Black Sheep is vanaf dit

(Top) bier aan boord

Betsy’s back! Het bijzondere bier dat Cathay Pacific ontwikkelde met de Hong
0 0,00