Rotterdamse bruggenbouwer

Een overtuigd VVD’er, zo noemt Vincent Karremans (31) zichzelf. Sinds dit jaar staat hij niet alleen aan het roer van zijn bedrijf magnet.me – een soort Facebook/LinkedIn voor studenten -, hij is ook nog fractievoorzitter van de VVD Rotterdam.

Door: Lotte Hoes | Fotografie: Marius Hille Ris Lambers

“In 2015 wilde ik toch graag meer gaan doen met mijn lidmaatschap”, zegt Karremans. “Daarom zat ik tijdens de landelijke verkiezingen in het campagneteam van de VVD. Ik heb toen meegewerkt aan de canvassen. Dat was heel leuk! Mark Harbers (destijds kamerlid van de VVD, red.) vroeg toen of de gemeenteraad niets voor mij was. Daar moest ik wel over nadenken. Ik heb een eigen bedrijf, en ik heb een bepaald commitment tegenover mijn investeerders en partners. Ik nam me voor om later te kijken hoe ik mijn werk als raadslid zou combineren met mijn bedrijf, mócht ik in de raad komen.” Uitzoeken hoe hij de twee functies met elkaar zou combineren hoefde uiteindelijk niet, want Karremans werd gevraagd lijsttrekker te worden. Dat is bestuurlijk werk, wat uiteindelijk veel minder tijd kost dan raadslid zijn, omdat die zich voor debatten nóg meer in de stof moeten verdiepen dan fractievoorzitters. En, misschien nog een belangrijker voordeel: “Ik kon als lijsttrekker écht invloed uitoefenen op het coalitieakkoord!”

Het duurde overigens maanden voordat de partijen tot dit akkoord kwamen. Dat kwam vooral door de slechte relaties tussen bepaalde partijen, zegt Karremans. “Vooral de relatie tussen de PvdA en Leefbaar Rotterdam was niet goed, terwijl je een goede verstandhouding echt nodig hebt om bruggen te slaan. Gelukkig hadden wij met de andere partijen geen problemen. Dat je van standpunt verschilt, hoeft niet te betekenen dat je niet tot een akkoord komt.”

De formatie was voor Karremans trouwens ook op een ander vlak interessant: hij maakte kennis met de media, een van de grootste spelers in de wereld van de politiek. Het Algemeen Dagblad berichtte dat Karremans aan de formatietafel tegen GroenLinks loog dat D66 waarschijnlijk voor een rechtse coalitie ging, terwijl de fractieleider van D66 dit nooit zou hebben gezegd. Met deze leugen zou Karremans er volgens het AD voor hebben willen zorgen dat GroenLinks zou kiezen voor een meer rechtse coalitie. Het AD presenteerde de actie als een leugen, maar de werkelijkheid zit volgens Karremans anders: hij heeft aan de formatietafel inderdaad gezegd dat hij dacht dat D66 ‘over rechts’ zou gaan, met als doel GroenLinks naar rechts te trekken. Maar hij heeft er duidelijk bij gezegd dat het hier om een inschatting ging, en zo staat dat niet in het AD. “Wat ik ervan heb geleerd? Dat de media vaak niet helemaal door hebben wat er speelt en dat je geen vrienden hebt in de politiek.”

Over de formatieperiode: De VVD zette de woningmarkt voor middenklassers op de agenda van de onderhandelingen. Die woningmarkt is te klein, zegt Karremans, terwijl de gemeente genoeg grond heeft om woningen op te bouwen. “Maar daar laten ze ambtenaren uren op maken, bijvoorbeeld met beveiliging of grondonderzoek. De crux zit hem hierin: die loonkosten activeert de gemeente op haar balans, zodat dit geld boekhoudtechnisch een investering wordt en geen verliespost. Dat zorgt er weer voor dat de grond duurder wordt, waardoor bouwbedrijven gedwongen worden om dure appartementen neer te zetten.” De VVD pleitte er tijdens de formatie voor dat de gemeente zou afstappen van het beleid dat ze de loonkosten per se moet terugverdienen. En met succes, want de partij kreeg alle neuzen dezelfde kant op. “Natuurlijk zou dat mooi zijn als dat geld wordt terugverdiend, maar belangrijker is dat we huizen voor de middenklasse gaan bouwen. En snel ook.”

Vincent Karremans
Leeftijd 31
Heeft grootse plannen met Rotterdam, vooral wat betreft de woningbouw voor starters en middenstanders
Doet dat als fractievoorzitter voor de VVD Rotterdam

 

 

Laatste van Lobby

0 0,00