Rondje Friesland

Een onverwachte maar nogal klinkende aanprijzing van Lonely Planet afgelopen maand: Friesland staat, mede dankzij zijn uitgestrekte natuur en Waddeneilanden, op nummer 3 in de top tien van Europese bestemmingen die door toeristen ten onrechte over het hoofd worden gezien. Bovendien is Leeuwarden dit jaar Europese Culturele Hoofdstad. (En, pst, het heeft ook een heel gezellige en compacte binnenstad waar het heel prettig winkelen is.) Kortom, alle reden om deze zomermaanden zelf eens een kijkje nemen in noordelijk Nederland. Een vrij willekeurige greep uit het aanbod…

Door Floor van Dijck

Welcome to the Village

Vierdaags theater-, muziek- en kunstfestival in het Friese bos ‘met een activistisch neusje’. Afgezien van het culturele programma, functioneert het ‘dorp’ tijdelijk als een duurzame (!) micromaatschappij waarin men een frisse, nieuwsgierige blik in de toekomst werpt. Denk tenten van karton, met z’n allen drie pony’s slachten en opeten, en kroketten gemaakt van krekels. Thema dit jaar: de snackbar van de toekomst. U zegt het: een behoorlijk tikkeltje antroposofisch, dus inderdaad not for everybody, maar avontuur gegarandeerd. Enkele muziekacts: Wende, Warhaus, Mark Lanegan Band en Mykki Blanco.

19 t/m 22 juli, recreatiegebied De Groene Ster in Leeuwarden. Tickets vanaf 45 euro via www.welcometothevillage.nl/ticktets

Tall Ships Races Harlingen

Tachtig zeilschepen van over de hele wereld varen na afloop van hun race over de Noordzee in parade de haven van Harlingen binnen. Om er vier dagen te blijven liggen. Prachtig om eens van dichtbij te bekijken.

3 t/m 6 augustus, Harlingen

Museum Belvédère

Mooi museum in vooral een prachtige omgeving in Heerenveen. De verrassende expositie Oase Oranjewoud toont kunst die geïnspireerd is door natuur en natuurbeleving, die te zien is in Museum Belvédère, Landgoed Oranjewoud en het museumpark. De originele aquarellen uit de natuuralbums van Jacques P. Thijsse zijn gedurende de expositie eindelijk weer in het openbaar te zien.

Expositie t/m 23 september, Oranje Nassaulaan 12, Heerenveen-Oranjewoud
Museumbelvedere.nl

De Kruidhof

Voor liefhebbers van tuinen: De Kruidhof is de hortus botanicus van Friesland. Er zijn zeventien thematuinen op 3,5 hectare. Check de agenda voor verschillende activiteiten, die dit jaar in het teken staan van bijen. Op het terrein bevindt zich ook het IJstijdenmuseum met fossielen, mineralen en stenen gebruiksvoorwerpen.

De Kruidhof, Schoolstraat 29 B, Buitenpost
www.dekruidhof.nl

Reve yn Fryslân

Het dorp Greonterp – negen arbeidershuisjes, een klokkentoren en een kerkhof – was tussen 1964 en 1971 de woonplaats van volksschrijver Gerard Reve. De bewoners hebben een wandel- en fietsroute door Greonterp en omliggende dorpen uitgestippeld genaamd: Niet tobben! Moedig voorwaarts! Op Dorpsweg 16 woonde de schrijver met zijn partners Teigetje en Woelrat. In het landschap staan foto’s van Reve op de plekken waar ze ooit gemaakt zijn. De laatste week van augustus speelt theatergezelschap Oostblok in een Greonterps weiland de voorstelling Circus Reve.

Reve yn Fryslân is t/m 30 september dagelijks gratis te bezoeken, klokkentoren geopend tot 20.00 uur.
Doarpswei, 8658 LK Greonterp.

Laatste van Cult

0 0,00