Pechtold stapt op: “Het is tijd voor een nieuwe generatie”

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold heeft zaterdagmiddag tijdens een partijcongres in Den Bosch bekendgemaakt dat hij opstapt als voorzitter van de fractie in de Tweede Kamer. Naar eigen zeggen vindt hij het tijd ‘voor een nieuwe generatie’. 

Verder stelt Pechtold tijdens het congres: ‘Na 12,5 jaar maak ik de balans op. Ik concludeer dat ik alles heb gegeven. We hebben er alles uitgehaald en het is tijd voor nieuw leiderschap.” Met ingang van dinsdag zal hij de Tweede Kamer verlaten. De D66-fractie zal dan ook een andere fractievoorzitter kiezen.

Strategie

Pechtold stelt dat de recent verschenen berichten over zijn privé-leven, wekenlang werd het nieuws gedomineerd door de affaire die hij had met voormalig raadslid Anne Lok uit Meppel, geen invloed heeft op zijn besluit. “Twitteraars en anderen zullen ongetwijfeld gaan schrijven dat recent verschenen publicaties mij tot dit besluit hebben gebracht. Maar ik moet ze teleurstellen. Dierbaar is het moment in maart dat ik met mijn kinderen besprak dat ik in het najaar zou gaan stoppen.”

Bernie sprak twee maanden geleden nog met de gevallen leider, waarin de vraag werd gesteld of hij overweegt op te stappen om een nieuwe generatie een kans te geven, dit naar aanleiding van geruchten op het Binnenhof. Destijds zei hij: ‘Dat is een strategie van mijn tegenstanders om mijn positie te schaden. Ik blijf gewoon zitten.’

Laatste van Actueel

0 0,00
Naar boven