Opwaaiende zomerjurken: een eerbetoon aan Billy Wilder

‘I’m a writer, but then nobody’s perfect,’ staat op zijn grafsteen, een verwijzing naar een van de bekendste oneliners uit de filmgeschiedenis. Zwartgallige humor tot in het graf, dat is typerend voor de legendarische Hollywood-regisseur Billy Wilder. Deze zomer brengt filmmuseum Eye een hommage aan deze godfather van de film noir.

Door Floor van Dijck,  foto EYE Filmmuseum

‘All right, Mr. DeMille, I’m ready for my close-up.’ Zelfs al heb je de film Sunset Boulevard niet gezien: het citaat ken je vast. Net als het iconische beeld van de opwaaiende zomerjurk van Marilyn Monroe in The Seven Year Itch. De films van schrijver/regisseur/acteur Billy Wilder (1906-2002) zitten vol scherpzinnige uitspraken en scènes waar ook nu nog veel naar wordt verwezen. Oscarwinnende klassiekers vol aanstekelijke humor met een donker randje. Weergaloos lichtvoetig, onwaarschijnlijk grappig en met een gezonde tik cynisme. Zijn filmstijl, film noir pur sang, is vaak geïmiteerd maar niet geëvenaard. Wilder was niet bang om te provoceren of heel Hollywood een veeg uit de pan te geven, en lanceerde en passant ook de carrières van Audrey Hepburn en Marilyn Monroe.

Deze zomer brengt Eye Amsterdam vanaf 5 juli heel veel hoogtepunten uit het grootse oeuvre van Wilder terug op het grote scherm. In eigen zaal, en het land in. Drie van Wilders films worden landelijk opnieuw uitgebracht: de film noir-klassieker Double Indemnity (1944), het met twee Oscars bekroonde drama The Lost Weekend (1947) en Ace in the Hole uit 1951, misschien wel Wilders persoonlijkste film. Het programma in Eye (t/m 5 september) bevat alle grote klassiekers uit Wilders oeuvre, zoals Sunset Boulevard, de Marilyn Monroe-komedie Some Like it Hot en The Apartment. Het filmprogramma in Eye is aangekleed met inleidingen, specials (onder andere over censuur) en voorstellingen met livemuziek.

Nobody’s Perfect. De films van Billy Wilder
Eye Amsterdam
www.eyefilm.nl

Laatste van Cult

0 0,00