Op goed geluk in de gemeente

Jan Willem Stoop is sinds dit voorjaar wethouder Geluk in de gemeente Drimmelen. De titel is meer dan een slogan voor Brabantse gezelligheid: mee kunnen doen, daar gaat geluk over.

Door: Laila Frank | Fotografie: Marius Hille Ris Lambers

“Vijftien jaar geleden vroegen we ons ook niet bij elk beleidsstuk af wat de bijdrage was aan duurzaamheid. Zo is het nu nog geen gewoonte om bij elke stap in je beleid te denken: maakt het onze inwoners gelukkig? Als je dat eenmaal doet, ga je anders kijken. Infrastructuur en de inrichting van de openbare ruimte – mijn oorspronkelijke vakgebied – ben ik bijvoorbeeld met een menselijkere bril gaan zien. Het zijn de kleine dingen die we daarin kunnen doen die net het verschil maken. Dat ene bankje langs het water – een rustpunt – waardoor ouderen de wandeling nu wél kunnen maken. De hangende bloembakken in het dorp en het kleine moment van blijdschap die dat bewoners geeft. De schapen op de dijk in plaats van luidruchtige machines die het gras maaien. De kinderen die nu spelen in de bossen waar ze zelf de inrichting van hebben bepaald.”

“We worden steeds individualistischer maar niet per se gelukkiger. Geluk hangt samen met participatie en het gevoel ergens bij te horen. Ik vind het onze taak als overheid om juist de mensen te bereiken die geïsoleerd zijn. Ik wil dat ook zij participeren en zich onderdeel voelen van onze gemeente; daar is de portefeuille Geluk voor bedoeld. Nog meer voorbeelden: een foodtruck mogelijk maken waar mensen met een beperking de bediening doen. Of ondersteuning van bewonersinitiatieven zoals een zomersportweek voor kinderen. Ik heb niet de illusie dat we iedereen gelukkig kunnen maken. Maar we moeten het op z’n minst proberen.”

“Drimmelen (Noord-Brabant) kent een rijk verenigingsleven; dat is cultureel erfgoed. Maar ook hier bereiken we groepen nog niet goed genoeg. We moeten het gesprek met hen op een andere manier aangaan. Daarom gaan we bijvoorbeeld rondrijden met een geluksbusje. Bewoners hoeven niet naar het stadhuis te komen. Wij rijden naar hen toe, schenken een kop koffie en openen een gesprek dat ze met een overheid niet eerder voerden. ‘Wat maakt u gelukkig’ is een hele andere vraag dan ‘hoe moeten we hier de openbare ruimte inrichten’. Dat maakt ook dat het geen oude wijn in nieuwe zakken is. Het is niet moeilijk om het onderwerp daarmee opzij te schuiven. Maar een ander type gesprek levert ook een ander type informatie op. Mede daarmee stellen wij onze geluksagenda op.”

“Het publieke debat is dezer dagen vaak gericht op het vergroten van tegenstellingen en het uitlichten van de dingen die niet lukken. In mijn ogen ben je als politicus juist geslaagd als je mensen dichter bij elkaar kunt brengen. Aan geluk kunnen wij als overheid een klein beetje bijdragen. Maar we hebben vooral elkaar daarin nodig; geluk komt ook met steun van je omgeving. Als het je lukt om samen iets voor elkaar te knokken: dáár gaat het om. We mogen ook wel eens trots zijn op wat er wel lukt, en dat is veel. Laten we dat vieren. Dat doen we veel te weinig. Zelfs in Brabant.”

Jan Willem Stoop

Leeftijd 48
Is wethouder Geluk namens de Lijst Harry Bakker
Vindt dat politiek gaat over mensen bij elkaar brengen
Rijdt een geluksbus en zijn fiets

 

Laatste van Lobby

0 0,00