Op de barricaden! Vijf feministische frontvrouwen

Foto: Jos van Zetten (Flickr)

Sylvana Simons
Sinds oud-presentatrice Sylvana Simons een paar jaar geleden besloot om actief de boer op te gaan tegen racisme en seksisme, is ze volop in het nieuws. Ze werd eerst trots binnengehaald bij DenK, maar toen bleek dat deze partij toch meer opkwam voor de rechten van de Turks-Nederlandse man, begon ze haar eigen partij: Artikel1. Daarmee deed ze met onvoldoende succes mee met de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Ze probeert het nu met de gemeenteraadsverkiezingen opnieuw. Als er iemand niet bang is om haar tanden te laten zien, is het Sylvana wel. Ze roept veel weerstand, angst en scheldpartijen op. Sommige mensen gaan al hyperventileren bij het zien van haar gezicht. Is dat bij jou het geval, haal dan even adem en probeer rustig bij jezelf te rade te gaan waarom nou eigenlijk precies.

Femke Halsema
Deze welbespraakte oud-Groenlinks-lijsttrekster en -Kamerlid tourt nu langs de theaters met het programma Een vrij land, en schrijft dit jaar het essay voor de Nacht van de Filosofie. Ze profileert zich als feministe zonder tegen schenen te schoppen, maar door zich vooral te richten op economische emancipatie en armoede onder vrouwen. Haar naam wordt wel genoemd als kandidaat voor de Amsterdamse burgemeesterspost, wat haar meteen omhoog zou laten schieten in de glazen plafond-index.

Asha ten Broeke
Journaliste, schrijfster, columniste Asha ten Broeke schrijft over gender, over obesitas, over racisme en ja, ook over feminisme. Het is dus zeker niet het enige onderwerp op haar agenda, maar als opiniemaker is ze wel een van de stemmen in het feministische debat.

Ook Asha durft nogal uitgesproken te zijn in haar mening en ook zij roept veel weerstand en scheldpartijen op, vaak gericht op haar uiterlijk. Kun jij haar ook niet uitstaan, denk dan nog eens goed na waarom dat precies het geval is.

Simone van Saarloos
Simone van Saarloos (1990) is filosofe, columniste en schrijfster. Ze pleit voor een ruimere blik op liefde, polyamorie en een brede blik op feminisme. Ze is is wat genuanceerder in het debat en wat minder grijpbaar dan haar frontvrouwgenoten, maar zeker niet minder feministisch. Oh ja: ze was ook in 2015 de jongste Zomergast ooit.

Hadjar Benmiloud
Hadjar Benmiloud omschrijft zichzelf als multicultureel, intersectioneel, en intergalactisch feminist. Deze journalist en televisiemaker begon in 2013 met het definiëren van de ‘nieuwe informele feministische golf’, een project dat uitmondde in het online feministische magazine Vileine.nl, waar vijftig schrijfsters samen het nieuwe feminisme een stem geven.

Lees ook: Feminisme anno 2018: Wat willen de dames?

Laatste van Actueel

Thule: Bak van je hart

Met een dakkoffer van het Scandinavische merk Thule ben je stijlvol, veilig

Afrika in 40 dagen

Van alle verre bestemmingen blijft het Afrikaanse continent de meest onbedwingbare. Bernie

Reizen met sterren

Het door Michelin bekroonde menu van toprestaurant-keten Black Sheep is vanaf dit

(Top) bier aan boord

Betsy’s back! Het bijzondere bier dat Cathay Pacific ontwikkelde met de Hong
0 0,00