ONLINE EXCLUSIEF: Roemer gaat lokaal

Na acht jaar in het Haagse te hebben doorgebracht, kiest Emile Roemer voor een carrière in de lokale politiek, en wel als waarnemend burgermeester van Heerlen. Bernie sprak de voormalige burgermeester na zijn vertrek als partijleider van SP.

Je ziet er ontspannen en ook wel tevreden uit. Bevalt het leven na Den Haag?

Ja, maar het is wel heel erg wennen. Je gaat van 24/7 in charge naar gewoon thuis. Ineens moet je niet meer. De stress is weg, de druk is weg, en je invloed is weg. Het is wel even ont-stressen.

Toch leek je er zelf altijd aardig rustig te blijven in je positie als lijsttrekker – het breed glimlachen is je zelden vergaan.

Dat is de kunst van het delegeren he. Je moet op tijd je rust pakken. Joop Zoetemelk zei ooit ‘de tour win je in bed’, en dat is wel een waarheid. Dat is een heel wijze les die ook wel aan anderen overdraag: neem de tijd om na te denken, neem de tijd voor bezinning. Ren niet alleen maar achter de hypes aan.

En die tijd voor bezinning nam je. Ineens is het gaan dagen dat je het niet meer zag zitten om de socialistische lijst nog langer te trekken.

Dat kwam in de zomervakantie. In maart waren de verkiezingen. Nou, het stelde toch een beetje teleur dat we weer stabiel bleven en niet wonnen. Maar op dat moment was er geen enkele reden om te zeggen ‘dit is zo’n groot drama, ik moet acuut weg.’ Daar was helemaal geen aanleiding toe. [Zwaait terug naar voorbijganger. ‘Sorry, ja dat hou je toch.’] Maar toen ik erachter kwam dat een coalitie met de SP onmogelijk was, toen begon ik ermee te stoeien.

SP in een kabinet met VVD was uitgesloten. Daar had je in de onderhandelingen niet lang voor nodig.

Wij zijn geen middenpartij dus we kunnen niet zomaar overal aansluiten. Een middenpartij kan een beetje met links en een beetje met rechts en dan zitten ze vaak goed. Maar omdat wij ook heel duidelijk aan een flank van het politieke spectrum zitten, is het voor ons een stuk moeilijker. Ik ga niet mijn idealen verloochenen. Ik ga niet zomaar aanschuiven omdat ik op het pluche wil zitten. Dan wil ik ook het verschil kunnen maken en dan moet ook mijn achterban wel kunnen zien dat wij meedoen en waarom. En dat zat er nou gewoon niet in, wat ik ook geprobeerd heb. Ik heb van tevoren veel gesprekken gevoerd om de drempel naar ons als coalitiepartner te verkleinen, maar dan heb je vervolgens ook nog een uitslag nodig dat een centrumlinks kabinet getalsmatig mogelijk is. Daar had je nu zes partijen voor nodig en dat bleek gewoon te veel te zijn. Toen had ik zoiets van ‘OK, dan waren dit mijn laatste verkiezingen.’

En toen stond daar ineens Lilian Marijnissen, dochter van partijcoryfee Jan. Mensen hebben wel vraagtekens gezet bij deze troonopvolging.

Ja, dat zijn politieke tegenstanders. Als zij haar politieke kwaliteiten niet had aangetoond en niet had laten zien dat ze het kan, dan was ze daar echt niet gekomen. Ze heeft zich bij FNV en in de gemeenteraad van Oss gewoon volledig bewezen. Ze zegt zelf altijd ‘ik ben een dochter van m’n moeder.’ Dus nee, laat maar kletsen. Zij heeft zich misschien wel juist omdat ze ‘de dochter van’ is voortdurend harder moeten bewijzen dan een ander.

Maar begrijp je de commotie?

Nee, echt onzin. Je hoort het ook niet meer nu. Dus dat zegt genoeg. Iemand die een hond wil slaan, die vindt altijd wel een stok. En daar maak ik me geen zorgen over. Ze doet het voortreffelijk en haar start is fenomenaal. Ze brengt weer nieuw elan in de partij, ook in de media. Ik zit er echt van te genieten.

Even iets anders: collega en partijprominent Harry van Bommel zegde ineens zijn partijlidmaatschap op.

Ja verrassend! Ik heb ‘m niet gesproken. Ik heb ‘m geprobeerd te bellen, maar ik weet niet waarom. Ik zag het helemaal niet aankomen. Hij praat er ook niet over. Misschien heeft het met z’n nieuwe baan in het gemeentebestuur van Zwolle te maken.

Het lijkt een statement, maar dan is het raar als je niet aangeeft waar dat statement over gaat…

Qua gedachtegoed kan ik me niet anders voorstellen dan dat hij gewoon eeuwig SP’er blijft. Maar ik kan er nu niet heel veel zinnigs over zeggen. Ik hoop dat ze er snel uit komen.