De nieuwe feministische golf: wat is de inzet?

Nederland heeft de laagste arbeidsparticipatie van Europa, als je die uitdrukt in uren. Vrouwen werken maar 29 uur – mannen slechts 37 uur. Dat wordt gezien als falen van de emancipatie. Dat is maar gedeeltelijk waar: in Nederland is het simpelweg niet zo rendabel om hard te werken en veel te verdienen: kom je over een bepaalde inkomensdrempel, dan verlies je fiscale voordelen en ga je er fors op achteruit.

Bovendien komen vrouwen er blijkbaar eerder dan mannen achter dat tijd kostbaarder is dan geld. Waarom zou je fulltime werken als je met parttime werken ook kunt rondkomen en dan met de resterende tijd nog iets nuttigs kunt doen? Helemaal als je werkt in een sector waar je toch niet veel hebt aan ambitie: je kunt wel fulltime in het onderwijs of de zorg gaan werken, directeur word je er toch niet.

De feministen van nu wacht samen met de emancipatiebeweging de zware taak om ongelijkheid bloot te leggen daar waar die door conservatisme (de angst voor verandering die doet verkrampen en mensen zich van hun lelijkste kant doet laten zien) wordt toegedekt.

Eerste en tweede feministische golf
De eerste generatie feministen in Nederland vocht al voor vrouwenrechten aan het eind van de negentiende eeuw. Deze feministen streden vooral om het kiesrecht voor vrouwen, dat er uiteindelijk in 1919 kwam. De tweede feministische golf in Nederland vond plaats vanaf de jaren zestig van de twintigste eeuw. Er werd toen vooral gestreden voor betere seksuele en financiële rechten voor vrouwen. Onderwerpen waren abortus, (seksueel) geweld tegen vrouwen, opleidingsmogelijkheden, gelijke verdeling en rechten binnen het huwelijk en een gelijke beloning voor gelijk werk. Deze golf resulteerde onder meer in het verbod op verkrachting binnen het huwelijk en de legalisering van de anticonceptiepil.

Lees ook: Feminisme anno 2018: Wat willen de dames?

Laatste van Actueel

Thule: Bak van je hart

Met een dakkoffer van het Scandinavische merk Thule ben je stijlvol, veilig

Afrika in 40 dagen

Van alle verre bestemmingen blijft het Afrikaanse continent de meest onbedwingbare. Bernie

Reizen met sterren

Het door Michelin bekroonde menu van toprestaurant-keten Black Sheep is vanaf dit

(Top) bier aan boord

Betsy’s back! Het bijzondere bier dat Cathay Pacific ontwikkelde met de Hong
0 0,00