Nederland toch niet in ‘cyberoorlog’ met Rusland

“We zijn gewoon in een propaganda- en cyberoorlog met Rusland”. Het is de uitspraak van journalist Yoeri Albrecht in het programma WNL Op Zondag waar minister van Defensie Ank Bijleveld op reageert met: “Ja, precies” Het hield de gemoederen zondag nog lang bezig. Vandaag trekt de minister haar uitspraak terug. 

Bijleveld laat aan de Telegraaf weten dat zij het woord ‘oorlog’ nooit in de mond heeft genomen. “Ik heb die term niet gebruikt. Ik heb aangegeven dat oorlogvoering verandert. Daar moet je je op voorbereiden. Dat doen we.”

De minister was bij WNL om te praten over de openbaarmaking van de MIVD-operatie waarin de cyberaanval van vier Russische spionnen op de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) werd voorkomen. De desbetreffende spionnen werden op een vliegtuig terug naar Rusland gezet, wat enige vraagtekens opriep. Presentator Rick Nieman stelt in het tv-programma de vraag waarom de mannen niet zijn opgepakt en verhoord. “Dat is een bewuste keuze van de directeur van de MIVD, waar ik achter sta. We hebben de actie verstoord, de aanval was nog niet gepleegd.” Bijleveld zegt tevens dat de ‘cybercommando’ van de overheid aan het kijken is hoe ze Nederland actief kunnen beveiligen tegen mogelijke aanvallen.

Laatste van Actueel

0 0,00
Naar boven