Merkel zet in op spaarplan voor Europa

De machtigste vrouw op het continent, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, wil Brussel een flinke investeringspot geven om economische ontwikkelingen in Europa te bevorderen.

Daarvoor wil Duitsland als grootste nettobetaler aan de EU nog best wat extra geld op tafel leggen. De politica vraagt ook andere rijke landen, waaronder Nederland, om een verhoogde bijdrage. Merkel deed haar uitspraken in een groot interview in de aartsconservatieve Frankfurter Allgemeine Zeitung. Europa moet meer ‘handlungsfähig’ worden, stelt ze.

Ze pleit verder voor de oprichting van een Europees Monetair Fonds dat bij moet springen om landen die in de problemen komen te helpen; de beslissingsbevoegdheid over wanneer en hoe geld uit het fonds wordt besteed, moet bij de lidstaten komen te liggen. Regeringen die er door slecht beleid een potje van maken, kunnen naar een bijdrage fluiten, stelt de Duitse. Het artikel is het langverwachte antwoord van de bondskanselier op de vraag hoe Europa, na de Brexit, zich verder moet ontwikkelen. Merkel werd in maart dit jaar voor de vierde keer als leider van Duitsland gekozen. In de vluchtelingencrisis maakte ze zich met haar ‘Wir schaffen das’-uitspraak weinig populair onder haar Europese collega’s.

Foto: Philipp

Laatste van Actueel

0 0,00