May: ‘Dit Brexit-akkoord is het best haalbare resultaat’

Meer dan drie uur lang probeerde premier Theresa May het parlement te overtuigen van het voorlopige Brexit-akkoord, waarna de hashtag #BrexitChaos door de Britten in het leven werd geroepen. May ‘steunende’ bewindslieden schreven letters of resignation uit, de Brexit-secretaris kondigde aan niet langer door te gaan en prominent Brexit-steuner Lagerhuislid Rees Mogg bracht zijn letter of no confidence in de premier publiekelijk naar buiten. Om alles op te helderen gaf May gisterenavond een persconferentie. “Dit akkoord is het beste voor ons land en haar bevolking.”

Dat ze felle kritiek zou krijgen van het parlement was te verwachten, maar dat haar ‘steunende’ kabinet na woensdagavond toch zou terugkrabbelen bracht een schok teweeg in het Verenigd Koninkrijk. De geruchtenmachine draaide gisterenavond dan ook overuren. De BBC plande de hele uitzendtijd vol met live-verbindingen naar Westminster en 10 Downing Street, de ambtswoning van de premier. Zou ze tijdens de persconferentie haar aftreden aankondigen? Niets bleek minder waar te zijn, de premier die rond 18.30u voor de pers verscheen was strijdlustig en sprak haar vertrouwen uit in het akkoord.

“Dit akkoord geeft ons de volle controle over de grenzen, we brengen een einde aan het vrije verkeer van mensen. We krijgen controle over ons geld, waardoor we zelf kunnen bepalen aan welke prioriteiten we dat uitgeven. De jurisprudentie terug in de handen van het Verenigd Koninkrijk en niet in de handen van de EU. Dat is wat dit akkoord ons brengt. Die de wens van het Britse volk waarmaakt”, sprak May.

Backstop

“Als premier is het mijn taak om een Brexit-deal terug te brengen die de prioriteiten van het Britse volk vooropstelt.” May sprak ook over de ‘backstop’ die haar vooral op veel kritiek kwam te staan. Deze ‘backstop’ zorgt er namelijk voor dat Engeland niet eigenhandig uit de douane-unie kan stappen als ze geen akkoord bereiken met Ierland over de landsgrenzen. “Er is geen deal met de Europese Unie mogelijk zonder een backstop. Het zou de onderhandelingen meteen stopzetten.”

May wil door en laat weten dat ze zeker niet van plan is om af te treden. Op 25 november zal ze het Brexit-akkoord presenteren aan de Europese regeringsleiders. “Het Verenigd Koninkrijk verlaat op 29 maart de Europese Unie”, besloot ze de conferentie.

Foto: EU2017EE Estonian Presidency

Laatste van Actueel

0 0,00