Even voorstellen: Martin, Aston Martin

Wie Aston Martin zegt, zegt James Bond. Maar het is de moeite waard je te verdiepen in het merk, want de Britten deden (en doen) zoveel meer dan de dienstwagen van James Bond leveren.

Door Perry Snijders, foto Aston Martin

Wie weinig op heeft met Britse auto’s, zou Aston Martin een bodemloze put kunnen noemen. Sinds het in 1913 werd opgericht door Lionel Martin en Robert Bamford ging het niet minder dan zeven keer failliet. Als je dat van de positieve kant bekijkt, kun je echter ook zeggen dat er steeds weer een geldschieter klaarstond om een doorstart te realiseren — blijkbaar is het merk daar bijzonder genoeg voor. De bekendste van die geldschieters was David Brown, een tractor- en machinefabrikant die bij toeval een advertentie zag in The Times waarin een ‘High Class Motor Business’ te koop aan werd geboden. De letters DB in de naam van veel modellen (het meest recent de DB11) is een verwijzing naar de redder van het merk. Diezelfde Brown kocht een jaar later nog een automerk, namelijk Lagonda. Tot de dag van vandaag is de officiële bedrijfsnaam van het merk Aston Martin Lagonda Limited, en de naam Lagonda keert zelfs terug: op de Salon van Genève liet Aston Martin dit jaar de Lagonda Vision Concept zien, een voorbode van de elektrische auto’s die het merk wil gaan bouwen.

Inmiddels zijn de namen Bond en Aston Martin zo met elkaar verweven, dat 007 nauwelijks meer in een andere auto kan rijden

In de jaren ’60 zat Aston Martin zo krap bij kas dat het simpelweg weigerde een auto uit te lenen voor de opnamen van Goldfinger; als de makers zo nodig een auto wilden, dan moesten ze er maar een kopen. Uiteindelijk werd een tweedehandsje uitgeleend. Het schaalmodelletje dat Corgi Toys ervan maakte, werd het bestverkochte speelgoed van 1964. Inmiddels zijn de namen Bond en Aston Martin zo met elkaar verweven, dat 007 nauwelijks meer in een andere auto kan rijden. Een sponsordeal met BMW rond de eeuwwisseling werd door Bondliefhebbers weggelachen.

De historie van Aston Martin is er altijd een van pieken en dalen geweest, maar de laatste jaren zit het merk op de goede weg. Het merk werkt samen met Red Bull Racing, de DB11 rijdt fantastisch, er is een samenwerking met AMG en hypercar Valkyrie blaast de concurrentie omver. Onze favoriet van de laatste jaren is echter de Vanquish Zagato: exclusief, eigenzinnig en in een oogopslag herkenbaar. Precies zoals je je sportwagen het liefst ziet.

Laatste van Auto

0 0,00