Waarom wij helemaal weg zijn van Madrid

Voor een stedentrip naar Spanje? Skip dan eens publieksfavorieten Valencia en Barcelona, en bezoek de Spaanse hoofdstad. Rauwer, rafeliger maar ook gezelliger, compacter en minder toeristisch dan de stad van Messi.

Tekst: Jan Meijroos

Natuurlijk, Barcelona heeft strand en cultuur. Tapas en Camp Nou. Picasso én Gaudí. Maar de stad wordt overspoeld door toeristen, is de afgelopen jaren flink duurder geworden en die Sagrada Família komt ook de komende vijftig jaar niet af. Madrid is daarentegen rommeliger, maar heeft een keur aan magnifieke musea en parken, kent een overdaad aan lekker eten en drinken, en is beroemd om zijn bruisend nachtleven.

Na een vluchtje van tweeënhalf uur, en ingecheckt te zijn in een van de vele fraaie hotels die Madrid rijk is, doe je er goed aan om je te begeven naar La Latina: in deze wijk kun je genieten van overheerlijke tapas in talloze café en restaurantjes. Wie daarna door wil tot in de late uurtjes wordt op zijn wenken bediend. Madrid kent ongekend veel barretjes en nachtclubs, en de Madrileen is niet te beroerd om hem al op dinsdagavond goed te raken. Chueca staat bekend als dé buurt voor homo’s, lesbiennes en travestieten, maar in de praktijk is het publiek zeer gemixt en extravert. Ook hier struikel je letterlijk over de restaurants, bars en terrassen.

‘Een metafoor voor de stad? Ach, als het om het verlangen naar de goede dingen in het leven gaat, is Madrid de place to be’

Ben je meer op zoek naar cultuur, architectuur en winkelen, dan kom je dankzij diverse imposante pleinen (Plaza Mayor en Puerta del Sol), winkelstraten, stadsparken en musea evengoed aan je trekken. Zo staat het Museo del Prado bekend als ’s werelds grootste kunstgalerie, met meer dan 9.000 kunstwerken, waaronder de Tuin der Lusten van onze eigen Jheronimus Bosch. Een metafoor voor de stad? Ach, als het om het verlangen naar de goede dingen in het leven gaat, is Madrid de place to be.

Must Stays

Catalonia Las Cortes
Gevestigd in een prachtig 18e-eeuws gebouw. Gratis WiFi. Centraal gelegen. 10 minuten lopen van het museum El Prado.

Hotel de Las Letras
Designhotel met dakterras, zwembad en spectaculair uitzicht over Madrid. Accommodatie beschikt over een rijke bibliotheek, statige kamers, haute cuisine en een smaakvolle loungebar.

ONLY YOU Hotel & Lounge
Stijlvol, unieke en centrale plek in gerestaureerd paleis uit de 19e eeuw, gesitueerd in de hippe wijk Chueca.

Must Do’s

Palacio Réal
Een van de allermooiste paleizen die je ooit zal bezoeken. De ene kamer is nog mooier gedecoreerd en flamboyanter uitgedost dan de ander.

Museum Trio
In Oost-Madrid vind je de musea El Prado, Sofia Reina en Thyssen-Bornemisza. Museo del Prado herbergt meer dan negenduizend kunstwerken.

Mercado de San Miguel
Lekkerbekken moeten naar deze oude, traditionele markt met een gigantisch aanbod aan lekker eten en veelal gratis gastronomische hapjes. Smullen.

Laatste van Travel

Afrika in 40 dagen

Van alle verre bestemmingen blijft het Afrikaanse continent de meest onbedwingbare. Bernie

Reizen met sterren

Het door Michelin bekroonde menu van toprestaurant-keten Black Sheep is vanaf dit

(Top) bier aan boord

Betsy’s back! Het bijzondere bier dat Cathay Pacific ontwikkelde met de Hong
0 0,00