Luister niet kritiekloos naar het CPB

Het oordeel van het Centraal Planbureau (CPB) over de begroting lijkt bijna heilig in Den Haag. Maar er zijn ook klachten, zowel van economen als van politieke partijen, van SP tot Forum voor Democratie. Ze vinden dat het Centraal Planbureau te veel macht heeft en dat de CPB-cijfers te veel invloed hebben op de begroting.

Tekst: Addie Schulte

Harry van Dalen, hoogleraar economie aan de Universiteit van Tilburg, draait de zaak om. “Ik denk dat diegenen die de cijfers van het CPB gebruiken meer tegenspel kunnen bieden. Maar ze zijn óf niet voldoende economisch onderlegd óf ze hebben niet genoeg ondersteuning om goed met die cijfers om te gaan. Want op een economische analyse is altijd wel wat aan te merken. Het is sterk afhankelijk van de veronderstellingen die gebruikt worden. Politici kunnen er kanttekeningen bij plaatsen, als ze vinden dat die de realiteit niet vatten.”

Als er geen weerwerk komt, heeft het CPB vrij spel”

Overigens zijn politici volgens hem ook behendig in het gebruiken van de cijfers als het goed uitkomt, en deze te negeren als dat niet het geval is: “Als er geen weerwerk komt, heeft het CPB vrij spel. De tegenpartijen hebben de plicht daar meer aan te doen.”

Een mogelijkheid om meer kanten van het begrotingsbeleid te laten zien is een alternatief bureau. Toch ziet Van Dalen dat niet snel komen. Het CPB heeft, zeker als het om precies doorrekenen van gedetailleerde begrotingszaken gaat, veel meer toegang tot gegevens van de overheid dan een privébureau ooit zal krijgen.

Laatste van Actueel

0 0,00