AB 2018 LIVE: Prinsjesdag, het gaat EINDELIJK goed

Een opmerkelijke Troonrede dit jaar: iedereen krijgt er iets bij. Afgelopen jaren moest Willem-Alexander zijn onderdanen steeds vertellen dat het weliswaar iets beter ging, maar dat desondanks een investering nodig was om duurzame groei te realiseren. Het toespraakje van het lispelende staatshoofd was een en al positiviteit. Alle grote departementen krijgen er extra geld bij.

Troonrede

Twee boodschappen stonden centraal in de Troonrede: Meer mensen moeten gaan merken dat het goed gaat in Nederland, we krijgen er allemaal wat bij. De economie neemt toe met 2,6 procent.

Daarnaast moet werken gaan lonen. Zoals volgens de berichtgeving al naar buiten kwam gaat de koopkracht voor werkend Nederland omhoog. De werkloosheid moet aankomend jaar ook fors gaan dalen en op een historisch laag percentage van 3,5 procent uitkomen.

Dividend

Opvallend in het betoog was overigens de korte melding van de afschaffing van de Dividendbelasting. Willem Alexander stelde dat de heffing op de winst voor bedrijven en investeerders groei beperkt, maar dat zogenoemde brievenbusfirma’s tegelijkertijd géén plek verdienen binnen onze fiscaal vriendelijke landsgrenzen. Het Kabinet wil alleen bedrijven aantrekken die daadwerkelijk een bijdrage leveren aan onze samenleving.

Verdeling van de miljoenen

Alle grote departementen krijgen er geld bij: zo gaat er 80 miljoen naar cultuur (museum, theater), 3 miljard wordt vrijgemaakt voor ouderenzorg, 2 miljard voor infrastructuur en 1,5 miljard naar defensie. De koning benadrukte het belang van defensie voor Nederland. “Zij moeten genoeg middelen krijgen”. Ook de Europese banden werden hierbij aangehaald. “Nederland moet een bijdrage leveren aan een stabiele internationale omgeving.”