Linkse oppositie gaat op groen

Een succesje voor het linkse blok in de oppositie, GroenLinks en PvdA krijgen de handen in het kabinet op elkaar voor aangescherpte klimaatwetgeving. In juni werd een akkoord bereikt met Rutte-III over een nieuw voorstel voor de Klimaatwet. De linkse partijen streven naar een verlaging van de CO2-uitstoot in 2050 met 95 % ten opzichte van het niveau in 1990. Daarmee overstijgen de fracties zelfs opgelegde regels van de EU die stelt dat boeikasgassen met 80 procent moeten worden verlaagd over 32 jaar.

Door: Floris Müller

De zeven betrokken fracties moeten het overigens nog wel eens worden over de financiering van het ambitieuze plan. GroenLinks en de PvdA willen de verhoogde rekening presenteren aan de grotere bedrijven. Die zouden immers ook verantwoordelijk zijn voor de grootste vervuiling. Regeringspartij VVD voelt daar weinig voor en stelt voor om de kosten evenredig te verdelen omdat de partij bang is dat ze met hoge kosten ondernemers uit ons land verjaagt.

Overigens is Nederland niet het eerste land dat met een aangescherpte Klimaatwet komt. Tien jaar terug kwam het Verenigd Koninkrijk met maatregelen om het milieu te ontzien. Sindsdien werden ook groene akkoorden gesloten in Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland, Frankrijk en Mexico. Het Klimaatakkoord dat in 2015 in Parijs werd gesloten, noemt geen specifiek cijfer voor de verlaging van de uitstoot van koolstofdioxide maar beoogt wel om de temperatuur niet verder dan 1,5 graad te laten stijgen. De VS trok zich onder president Donald Trump terug uit het verdrag, maar is afgelopen jaar weer in onderhandeling getreden met grote man achter het plan: Emmanuel Macron.

Laatste van Actueel

0 0,00
Naar boven