De leukste uitjes voor de zomer

Foto: Dichters in de Prinsentuin (Rafot)

Zomer. Lange avonden, de prikkelende geur van geschroeid vlees en vrolijk geroezemoes. Dan willen we naar buiten. Om geen kostbare zonnestraal te missen, maar ons ook onder te dompelen in cultuur. Het festivalseizoen rolt volop, geen park is veilig. Literatuur, liters bier, elektronische muziek en klassiek: Bernie selecteerde met liefde de beste festivals en eert ook man en stad.

Festival Wonderfeel

Landgoed Schaep en Burgh, ’s-Graveland
20 t/m 22 juli

Met een biertje in de hand van podium naar podium, verrast worden door nieuwe muziek, en ’s avonds een tentje in, maar dan zonder bonkende beats een piep in het hoor. Jawel, het kan. Festival Wonderfeel heeft de losheid en de sjeu van een rockfestival, maar met de finesse van klassieke muziek. Met meer dan 100 concerten in 3 dagen: zo zingt Apollo 5 als een raket door de muziekgeschiedenis, speelt Bl!ndman Bach op saxofoons en komt Calefax met een muzikale snoeppot. Het enige verschil met een popfestival? Dat het erg wordt aangemoedigd om een klapstoeltje mee te nemen.
www.wonderfeel.nl

Expo De Mooiste Stad. Amsterdam door de ogen van Eberhard van der Laan

Amsterdam Museum, Amsterdam
17 juni t/m 4 november

Een tentoonstelling als erfenis en herinnering. Tot vlak voor zijn dood werkte de geliefde burgemeester van Amsterdam aan de totstandkoming van De Mooiste Stad. Eberhard van der Laan selecteerde ruim tachtig foto’s en voorwerpen uit de collectie van het Amsterdam Mueum en het Stadsarchief die in zijn ogen laten zien hoe Amsterdammer vroeger omgingen met de uitdagingen van de explosieve groei en economische bloei van hun stad. Een tentoonstelling over groeipijn. Van der Laan hoopte met deze expositie een aanzet te geven ‘tot een goed gesprek over de toekomst van de stad’. Een bijzondere stad door de ogen van een bijzondere man.
www.amsterdammuseum.nl

Bierfestival Hop

Wijkpark het Oude Westen, Rotterdam
10 en 11 augustus

Waarom een festival gebruiken als excuus om bier te drinken, als bier ook gewoon de aanleiding voor een festival kan zijn? Liefhebbers van gerstenat in alle soorten en maten kunnen zich in Rotterdam laven aan ‘craft beers’ van allerlei bijzondere kleine brouwerijen. Hoppig, blond, zoet, bitter of zwart als een schuimige koffie: de tappen vloeien hier gul. Natuurlijk met foodtrucks om van te snoepen en muziek om op te schommelen. Hop naar Hop.
www.festival-hop.nl

Dichters in de Prinsentuin

Prinsentuin, Groningen
14 t/m 15 juli

De Prinsentuin in Groningen is een paradijslijk plekje, een renaissancetuin met loofgangen en een theeschenkerij. Maar natuurlijk valt er ook daar te festivallen, en dan in stijl.
In juli is de Prinsentuin de locatie van het grootste openlucht poëziefestival van Nederland en Vlaanderen, zeg maar het Lowlands van de poëzie, met meer dan tachtig dichters en dichteressen, en eindeloos veel gedichten, lezingen en voordrachten. Alles wat mooi en actueel is binnen de poëzie loopt er rond, van jong talent tot oude rot. Met de crème de la crème van de Nederlandstalige dichterswereld en een avond in het teken van Rutger Kopland en zijn werk. Dichters in de Prinsentuin heeft trouwens iets te vieren: dit jaar is de twintigste editie.
www.dichtersindeprinsentuin.nl

Dekmantel Festival

Amsterdamse Bos, Amstelveen
1 t/m 5 augustus

Wie eind juli door Amsterdam loopt zal meermaals het woord ‘Deck-Men-Tèl’ horen gonzen onder het internationale publiek. Het Dekmantel Festival is inmiddels wereldberoemd. Niet gek, want het is misschien wel het compleetste festival in het genre, met de beste beats, techno en cutting edge elektronische klanken. Met optredens van onder meer Jamie XX, techno-god Carl Craig, James Holden, John Talabot, Four Tet en bassist/zanger Thundercat. En Dekmantel blijft ook maar uitbreiden, dit jaar is het maar liefst vijf nachten feest. Met een camping, voor diegenen die een oogje dicht willen knijpen.
www.dekmantelfestival.com

Film, serie en docu

Ook al zomert het zalig en trekken we graag naar buiten voor lome, warme nachten met vrienden en wijn, er blijven van die avonden dat niets aanlokkelijker is dan wegduiken in het donker met een mooie film, serie of documentaire. Gelukkig is er ook in de zomermaanden genoeg te zien en te beleven in het donker.

LIFE AND DEATH ROW. THE MASS EXECUTION

Voor wie de zomer en alle bijbehorende frivoliteit tegenstaat, vertoont de VPRO deze zomer de zesdelige BBC-serie Life and Death Row. The Mass Execution. In de staat Arkansas staan acht executies gepland binnen een periode van slechts tien dagen. In deze serie leef je mee met de veroordeelden op weg naar hun executie, met hun familie, nabestaanden van slachtoffers en andere betrokkenen.
Vanaf 26 juni, NPO 2

GLOW

Het is hysterisch, over the top en onweerstaanbaar hilarisch: de Netflix-serie GLOW (Gorgeous Ladies Of Wresting) draait om het vrouwelijke showworstelen uit de jaren tachtig. Hoofdpersoon van deze komische dramaserie is Ruth, alias ‘Zoya the Destroya’, die zich vanwege een falende acteercarrière heeft gestort op het professioneel vrouwenworstelen. Deze zomer start seizoen 2. Denk: eighties hairspraykapsels, gevatte humor, wild nepvechten, intriges, drama en glanzende bodysuits.
Vanaf 29 juni, Netflix

DE KUNSTDETECTIVE

Duik onder in de wereld van spectaculaire kunstroven, en de speurtocht naar die gestolen kunst. In de nieuwe serie De Kunstdetective (Omroep Max) volgen we de Deventenaar Arthur Brand. Hij speurt wereldwijd naar gestolen kunst en werkt voor kunstverzamelaars, beleggers, handelaren, veilinghuizen, musea en inlichtingendiensten. Zo vond hij in 2015 de gestolen beeldenserie De paarden van Hitler terug. Naast deze wereldberoemde zaak, laat deze serie nog vijf andere reconstructies van spraakmakende zaken zien waarbij Brand betrokken was. Een spannende kruising tussen Opsporing verzocht en Tussen Kunst en Kitsch.
Vanaf 17 juli, NPO 2

WIJ

Een groep rebelse tieners gaat tijdens een lome zomer in een dorpje in de Nederlands-Vlaamse grensstreek op zoek naar vertier, kattenkwaad, seks en spanning. Ze dagen elkaar uit, en verkennen elkaars grenzen. Wat begint als een vrij, speels, sexy zomers avontuur, slaat om in een nachtmerrie als er iets gruwelijk misgaat. Dromerige beelden maar ook harde seks- en geweldsscènes wisselen elkaar af in deze gelaagde en geslaagde verfilming door René Eller van de gelijknamige controversiële roman van Elvis Peeters.
Vanaf 31 juli in de bioscoop

DEN SKYLDIGE

Wanneer Asger Holm, een oud-politieagent die nu bij de alarmcentrale werkt, een noodoproep krijgt van een ontvoerde vrouw, wordt de verbinding abrupt verbroken. Met de telefoon als enige hulpmiddel begint Asger aan een race tegen de klok om de vrouw te redden en haar ontvoerder op te sporen. Maar de zaak blijkt veel groter ingewikkelder dan hij had kunnen vermoeden. Voor hij het weet zit hij er middenin. Deze intense Deense thriller van de jonge regisseur Gustav Möller staat garant voor 85 minuten op het puntje van je (bioscoop-)stoel. Winnaar van de publieksprijs op het IFFR begin dit jaar.
Vanaf 9 augustus in de bioscoop

Laatste van Cult

0 0,00