De leukste lente-uitjes

Mei en juni zijn de maanden waarin de lente steeds broeieriger wordt en zo richting zomer glijdt. En een periode met zo veel keuzes, zo veel aanbod. Dat vraagt om een focus op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Vandaar een mooie selectie uit de veelheid, met oog voor het verstrijken van de tijd.

VIKTOR&ROLF FASHION ARTISTS 25 YEARS
KUNSTHAL ROTTERDAM
27 mei tot 30 september
Ze zijn met hun matching looks, kenmerkende brillen en spectaculaire creaties een van onze bekendste visitekaartjes op modegebied: Victor&Rolf. Het avant-gardistische modeduo gaat al 25 jaar mee, reden voor een grote overzichtstentoonstelling. Viktor&Rolf: Fashion Artists 25 Years belicht de elementen die de ontwerpers uniek maken in de hedendaagse modewereld en toont hun radicale opvatting van ‘wearable art’. Verwacht de topstukken van hun haute couture uit de afgelopen kwarteeuw, maar ook hagelnieuw work in progress.

PEARL JAM
ZIGGO DOME AMSTERDAM
12 juni
Van alle goden uit de grungetijd is Pearl Jam als enige nog helemaal alive. En om dat nog maar eens kracht bij te zetten komen ze met een nieuw album. Het laatste, Thunder Bolt, stamde alweer uit 2013. Op 12 juni komen Eddie Vedder en de zijnen naar de Amsterdamse Ziggo Dome. Bernie zegt: ‘Ga erheen!’ Vanwege hun grootse livereputatie, een stukje jeugdsentiment en omdat je met die nineties rockers nooit weet of het de laatste keer is dat je ze kunt zien. Ze behoren immers tot een uitstervende menssoort…

KRONOS QUARTET
HOLLAND FESTIVAL AMSTERDAM
15 en 17 juni
Het Kronos Quartet uit San Francisco is een van de beroemdste en veelzijdigste strijkkwartetten ter wereld. Reden voor Holland Festival om dit avontuurlijke gezelschap opnieuw uit te nodigen. Op 15 en 17 juni neemt het Kronos Quartet het Muziekgebouw aan ’t IJ en het Bimhuis in Amsterdam over en organiseert een minifestival met concerten, films, openbare masterclasses en heel veel muziek van Kronos en vrienden.

CAMP MOONRISE BOUTIQUE WEEKENDER
MEER VAN BUSSLOO, VELUWE
22 t/m 24 juni
Leuk hoor, die festivals, maar we worden ook een dagje ouder. En waar we nog wel houden van een feestje, zien we steeds meer op tegen slechte douches, matig eten en hutjemutje in wegwerptentjes. Dat snapt men bij Camp Moonrise, het eerste echte ‘boutique festival’ van Nederland, op de Veluwe. Hier is meer aandacht voor kwaliteit, op elk niveau. Natuurlijk is er muziek (van onder meer My Baby), spektakel, maar er zijn ook inspirerende talks, workshops en yoga. Er is eten waar culinaire hotemetoten zoals Alain Caron zich tegenaan bemoeien, én een topnotch camping op drie niveaus: van eigen tent tot comfortabele bungalowtenten. Peignoirtje mee, pantoffeltjes aan en gaan.

STRIPDAGEN HAARLEM
25 mei t/m 3 juni
In juni is Haarlem weer het decor van het grootste en langste stripfestival van Europa. Galeries, musea, bibliotheken en andere cultuurplekken puilen dan helemaal uit van comics en aanverwante spullen. Het thema van dit jaar is ‘De maakbare mens – 200 jaar Frankenstein’, omdat het precies 200 jaar geleden is dat de illustere klassieker Frankenstein, or the Modern Prometheus van Mary Shelley uitkwam. Voer voor inspiratie voor tekenaars van alle tijden. Zo is er onder meer de tentoonstelling Klamzweet. Zombies, spoken & andere griezels in Museum Haarlem. Maar er zijn ook verzamelbeurzen, stripparafernalia, exposities, Frankenstein-films, lezingen en muziek. Een feest met (klare) lijntjes.

Film, serie en docu’s

Ook al wordt het buiten steeds warmer, er blijven van die dagen dat niets aanlokkelijker is dan even de rust van het donker op te zoeken met een mooie film, serie of documentaire. En ook dit seizoen is er weer voor ieder wat wils. Als tegenhanger voor de lange dagen selecteerden we vijf bijzondere films, series en documentaires met een donker randje.

SOLO: A STAR WARS STORY
Vanaf 23 mei
Het is de laatste tijd smullen voor Star Wars-fans, met een schijnbaar eindeloze stroom nieuwe films. Zo is er een nieuwe verrassing: een prequel over Han Solo. In Solo: A Star Wars Story van Ron Howard maken we kennis met Solo als jonge smokkelaar uit de tijd voordat hij zich aansluit bij het verzet. Hij raakt bevriend met zijn harige copiloot genaamd Chewbacca en ontmoet de beruchte gokker Lando Calrissian. Samen gaan ze op een reis die bepalend zal blijken voor het leven van de meest iconische helden uit de Star Wars Saga.

HEREDITARY
Vanaf begin juni
Hij werd direct na de première op het Sundance Film Festival al bestempeld tot de engste horrorfilm van het jaar. ‘Twee ademloze uren van escalerende terreur zonder ook maar één moment te verslappen,’ schreef The Hollywood Reporter. We hebben het over de Britse horrorfilm Hereditary, een film over een vrouw die cryptische en steeds verontrustender geheimen over haar voorouders ontdekt. IJzingwekkende horror-voor-gevorderden.

WESTWORLD
Vanaf eind april
De nabije toekomst, die tegelijkertijd een verbeelding is van het verleden. In een surrealistisch pretpark vermaken mensen zich met robots met menselijke trekjes. Maar als de vaste klanten zich misdragen, gaat er wat broeien onder de robots. Dat is kort de setting van de HBO-serie Westworld, gebaseerd op de klassieke sciencefictionfilm uit 1973 van Michael Crichton. Seizoen 1 sloeg in als een bom en leverde meteen veel trouwe fans op. Die kunnen nu eindelijk, na een jaar wachten, hun honger stillen met seizoen twee, waarin ook de Nederlandse actrice Katja Herbers een rol bemachtigde.

GRACE JONES. BLOODLIGHT AND BAMI
18 mei, Ketelhuis Amsterdam
Androgyn en übervrouwelijk, gevreesd en aanbeden, mode-icoon, new-wavemuzikant en Bond-schurk: Grace Jones is het allemaal. En op haar 69ste – je zou haar makkelijk twintig jaar jonger schatten – tourt ze nog steeds de wereld rond. Documentairemaakster Sophie Fiennes gaat in Grace Jones: Bloodlight and Bami op zoek naar de persoon achter het icoon en vindt een vrouw, een moeder, een dochter en een grootmoeder. Groots en tegelijk heel menselijk. De Nederlandse première vindt plaats op het nieuwe filmfestival In-Edit, dat draait om de beste muziekdocumentaires.

TANZANIA TRANSIT
Vanaf 3 mei
Een trein als decor voor de levensverhalen van drie markante personages. In Tanzania Transit ontmoeten we Rukia, Peter en Isaya op een treinreis van drie dagen en nachten op de Tazara Express, een beruchte trein die dwars door Tanzania kruist. Een rijdende microkosmos, waar men gevangen zit in het Oost-Afrikaanse systeem van corruptie, onderdrukking en armoede. De drie personages vertellen hun levensverhaal. Indringend maar met een sprankje hoop. Want hoe uitzichtloos hun leven soms ook is, altijd vinden ze de kracht om door te gaan. Tanzania Transit van Jeroen van Velzen ging in première op het Tribeca Film Festival in New York.

Laatste van Cult

0 0,00