De leukste films en docu’s voor het voorjaar

Ook in de ontluikende lente draaien er films en documentaires die gezien moeten worden. Zolang het nog niet warm genoeg is om na het werk op het terras neer te strijken, is er geen reden om ze te negeren. We selecteerden vijf documentaires en films die zeer de moeite waard zijn.

Mountain
Vanaf 22 maart

Houd je van bergen, dan haal je je hart op met deze film. Gebaseerd op het boek Mountain of the mind van Robert McFarlane. Tijdens het klimseizoen sterft één bergbeklimmer per dag in de Alpen. Waarom spreken bergen voor veel mensen zo tot de verbeelding? In deze verfilming vertelt acteur Willem Dafoe over de bekoring van de bergen door de tijd heen. Alpinisme wordt door steeds meer mensen beoefend, de risico’s en de intensiteit van het berglandschap worden indrukwekkend in beeld gebracht.

Aus dem nichts
Vanaf 29 maart

Het leven van Katja (Diane Kruger) verandert na een bomaanslag waarbij haar man Nuri en hun zoontje Rocco om het leven komen. De politie arresteert twee verdachten: een jong stel met een neonazi achtergrond. Na de onverwachte uitspraak van de rechter neemt Katja het heft in eigen hand. Geïnspireerd op de rechts-extremistische moorden in Duitsland. Hoofdrolspeler Diane Kruger kreeg in Cannes de prijs voor Beste Actrice. De regisseur Fatih Akin is bekend van de alom geprezen film Gegen die Wand.

De wilde stad
vanaf 1 maart

Een fascinerende documentaire over de stedelijke natuur. Bergketens van glas en beton, industriële savannes, kilometers rioolbuizen. Voor een groot aantal wilde dieren, bomen en planten zijn onze straten, tunnels, waterwegen en gebouwen van baksteen net zo geschikt en aantrekkelijke als een oerbos of nieuwe wildernis. De hoofdrol wordt gespeeld door filmkater Abatutu. Hij houdt van de stad en kent zijn bewoners, zowel dieren als mensen. Hij ziet dingen die voor veel mensen onopgemerkt blijven. Van de makers van de natuurfilm De nieuwe wildernis.

Doof kind
Vanaf 1 maart

Doof kind is de winnaar van de publieksprijs IDFA 2017. Het is een portret van de dove Tobias. Je ziet hoe Tobias opgroeit aan de hand van familiefilmpjes. Hij heeft een hechte band met zijn ouders en zijn iets oudere broer Joachim, die wel kan horen. Communiceren met de horende wereld is lastig, maar Tobias’ verblijf op Gallaudet University in Washington D.C. – de enige dovenuniversiteit ter wereld – voelt paradijselijk aan.

Doof kind laat zien hoe een handicap zomaar in een rijke cultuur kan veranderen en andersom. Tobias weet die twee werelden slim met elkaar te verbinden: als docent Nederlandse Gebarentaal leert hij horende studenten zijn taal en cultuur kennen. De onvoorwaardelijke acceptatie van zijn doofheid biedt gelegenheid tot het aan de orde stellen van allerhande vragen, die variëren van de problemen van het grootbrengen van een doof kind en de effecten daarvan op de overige gezinsleden tot aan de soms absurde gevolgen van een gehandicaptenstatus.

Bankier van het verzet
Vanaf 8 maart

Barry Atsma, Jacob Derwig en Pierre Bokma. Ze spelen de hoofdrollen in deze Nederlandse speelfilm. Geregisseerd door Joram Lürse, over bankier Walraven van Hall, Wally, die in de oorlogsjaren een ondergrondse bank opzette waarmee hij het hele Nederlandse verzet financierde. Samen met zijn broer Gijs van Hall pleegde hij de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis. En dat alles onder het oog van de Duitse bezetter. Bij de Nederlandse bank in Amsterdam ligt een omgevallen boom gegoten in brons, een monument voor deze bankier.