Leren van het platteland

Het Rijks, het Van Gogh en de Kunsthal kennen we nu wel zo’n beetje. In Nederland zijn zo’n 600 musea die het bezoeken waard zijn en waar je waarschijnlijk nooit eerder van hebt gehoord. Bernie trok de provincie in op zoek naar de mooiste, en veelal bizarre, lokale kunstcentra en historische exposities.

Niet voor een gat te vangen
Museum ’t Fiskershúske

Reis vanaf de Randstad naar boven. Voorbij Amersfoort, voorbij Zwolle, ja zelfs ver voorbij Leeuwarden. Aan de noordelijke kust van de Waddenzee ligt een dorpje dat alleen al vanwege zijn naam op je lijstje ‘must visits’ moet staan: Moddergat.

Het gehucht heeft niet meer dan 230 inwoners, geen kroegen of een supermarkt, maar wel al sinds 1962 een museum dat het ‘verhaal van de streek’ in leven moet houden. De woonkamerexpositie vertelt over het barre vissersleven van het overgrote deel van de bevolking in voorbije eeuwen en laat ook zien hoe de Moddergatters tot enkele decennia terug leefden.
Visserspad 4, Moddergat, Friesland

Aanmodderen
Het Nationaal Baggermuseum

We blijven even in de modder. In Sliedrecht vind je namelijk een van de meest curieuze exposities van Nederland: het Nationaal Baggermuseum. Ja, zo heet het nou eenmaal. Écht bagger is het aanbod overigens allerminst; Nederland is immers ontstaan als land in water, en het leeghalen van polders en sloten is een van onze belangrijkste overlevingstechnieken. In het museum leer je over verschillende baggertechnieken, en er zijn verschillende imposante apparaten, waaronder emmerbaggermolen De Friesland uit 1936, te bewonderen. De collectie omvat verder een groot aantal voorwerpen die in de modder werden gevonden; van ringen tot historische kanonskogels. Geloof het of niet: het Baggermuseum blijkt ook een populaire huwelijkslocatie.
Molendijk 204, Sliedrecht, Zuid-Holland

Zeg eens ‘a’
Museum de Dorpsdokter

Ziek worden is natuurlijk nooit leuk. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei pilletjes en kuurtjes – en bovenal ook vakkundige doktoren – die ons van onze kwaaltjes af kunnen helpen. Hoe anders was dat zo’n 150 jaar terug. In Brabant moeten de mensen als de dood zijn geweest voor een bezoek aan de huisarts. Vooral als je kijkt naar de indrukwekkende collectie ‘behandelapparatuur’ in dit bijzondere museum: amputatiezagen, aderlaatvlijmen (Google maar eens, als je een sterke maag hebt) en zelfs bloedzuigers op sterk water. Daarbij liep het met de patiënt overigens in de meeste gevallen niet heel goed af, zo blijkt wel uit de imposante verzameling urnen die door het museum is bewaard. Museum de Dorpsdokter in Hilvarenbeek is indrukwekkend, maar maakt je vooral blij dat we zoveel vooruitgang hebben geboekt in de medische wereld.
Doelenstraat 53, Hilvarenbeek

Gangmaker op het verkeerde feest
Museum de Hofnar

Mensen uit het westen van het land kunnen wel een mooi pakje aandoen en een poging wagen om in onvervalst Brabants of Limburgs mee te blèren, echte carnavallers zullen het nooit worden. Of in ieder geval, dat vinden de zuiderlingen. In Overijssel, ja ook daar wordt op kleine schaal carnaval gevierd, is een heus museum opgericht dat bezoekers meeneemt in de historie en vooral ook de betekenis van het feest. Museum de Hofnar, waar ‘nostalgie en kolder samenkomen’. Te zien zijn allerlei verkleedoutfits en bewaard gebleven praalwagens uit voorbije tijden. Ook de meest populaire carnavalskrakers schallen er door de speakers. Bekijk alles, leer ervan, maar realiseer je ondertussen dat je nooit een echte carnavaller zult worden als je niet al op heel jonge leeftijd ingeschreven stond bij een carnavalsvereniging of op een lijst van potentiële prinsen of leden van de zogenoemde ‘Raad van Elf’. Volgend jaar toch maar weer met skivakantie in maart?
Hofmeijerstraat 5-7, Oldenzaal

Laatste van Cult

0 0,00
Naar boven