Eindhoven-hotel-pinpoints

Zo leef jij in eigen land als een vorst

Achter slot en grendel
Hotel Utopia
Altijd benieuwd geweest naar hoe het zou zijn om de nacht door te brengen in een cel? Welnu – vanaf deze zomer kun je daarachter komen. Eind augustus opent namelijk pop-upconcept Hotel Utopia in de voormalige Amsterdamse Bijlmerbajes. Horecagrootheid Vincent van Dijk (bekend van Amsterdam Slaapt, een boekwerk waarvoor de pr-man en schrijver een jaar lang iedere nacht incheckte bij een ander hotel in de hoofdstad) liet zich als een van de eersten opsluiten en noemt het onderkomen ‘bepaald geen straf’. Gasten hebben volgens hem niet alleen de beschikking over een televisie en spiksplinternieuw hotelbed, maar ook over een eigen – nieuw ingerichte – badkamer. Ook het culinair aanbod in het complex is er sinds de vorige gebruikers hier weg zijn flink op vooruitgegaan. Een verblijf in de bajes is niet alleen een ervaring voor avontuurlijke hotelgasten, maar ook voor het personeel: Hotel Utopia functioneert als horeca-opleidingsinstituut voor statushouders uit het nabijgelegen AZC.
→ H.J.E. Wenckebachweg 48, Amsterdam

Studentenkamer
The Student Hotel Eindhoven
Anno 2017 is het idee van een studentenhotel al lang niet meer nieuw; de onlangs geopende slaapplek nabij het Eindhovense Centraal Station is echter anders dan anders. En dat komt vooral door de ruim vierhonderd studenten die permanent in het complex wonen – en van wie een belangrijk deel is ingeschreven aan de vermaarde Design Academy in de Philipsstad. The Student Hotel Eindhoven is creatief vanaf binnenkomst tot hotelkamer, met als hoogtepunt de metershoge schildering van oud-student Job Wouters (die onder artiestennaam Letman eerder ontwerpen maakte voor The New York Times en Louis Vuitton).
→ Stationsweg 1, Eindhoven

Deens design
Hotel Hustinx
Met het luxueuze Kruisherenhotel (en het nabijgelegen Château Neercanne) had je toch al niet te klagen over het hotelaanbod in de Limburgse hoofdstad. Met de opening van designhotel Hustinx aan het Vrijthof lijkt Maastricht definitief zijn naam gevestigd te hebben als favoriete slaapstad van Nederland. Het nieuwe concept van de 29-jarige horecaondernemer Rick Wagemans en de Deense designstudio Normann Copenhagen valt op door zijn warme interieur – waarin gebruik gemaakt is van opvallend veel rauwe bouwmaterialen – en gebruik van kunst. Een icoon voor vakantiegangers, designliefhebbers en creatievelingen, waaronder gasten van de jaarlijkse kunstbeurs Tefaf – dat vinden ook de 50.000 Facebookvolgers van het hotel (waarvan een groot aantal ons tipten).
→ Looiersgracht 4, Maastricht