Aantal-burgemeesters-bedreigd

Een kwart van alle burgemeesters wordt bedreigd

Ja, je leest het goed. Het is spijtig maar waar. Maar liefst 25% van alle burgermeesters in ons land wordt weleens bedreigd door criminelen. Dit blijkt uit een onderzoek onder bijna 4000 burgemeesters, wethouders, ambtenaren en raadsleden. Hoewel er geen sprake is van grootschalige beïnvloeding van criminelen is het een erg trieste ontwikkeling dat zo’n groot deel van onze burgervaders niet altijd veilig is.

Van de 225 ondervraagde burgemeesters geeft één op de vier (vooral anoniem) aan dat ze te maken hebben met criminele bedreigingen. Daarnaast is ook bekend gemaakt dat één procent van alle ondervraagde lokale politici en ambtenaren aangeeft dat de bedreigingen invloed hebben gehad op hun besluitvorming rondom regels en wetgeving.

De ministeries van Veiligheid en Justitie (geleid door Stef Blok) en Binnenlandse Zaken (Roland Plasterk) zeggen dat vooral ‘op lokaal niveau de impact op de lokale democratie gevoeld’. Er is nog niet in kaart gebracht hoe dit precies zit met de nationale veiligheid.