Hoe-koop-je-huis

Een huis kopen, hoe moet dat tegenwoordig?

Een reguliere stadswoning koop je tegenwoordig voor de prijs van een klein paleis – en de koopsommen blijven stijgen. Hoe houd je als koper het hoofd koel in zo’n overspannen huizenmarkt.

       1. Plan je aankoopproces

De meeste huizenkopers hebben een termijn gesteld waarbinnen ze graag een nieuwe woning willen betrekken. Bij een overspannen vastgoedmarkt is het verstandig om die enigszins op te rekken. Deel je leven zo in dat je niet direct hoeft te verhuizen. Zorg ook voor enige financiële zekerheid zodat je altijd, mocht je toch je oude huis van de hand gedaan hebben, kan huren tot je een nieuwe woning gevonden hebt.

       2. Laat je niet leiden door het aanbod, maar houd vast aan je vraag

Bij een beperkt aanbod worden vierkante meters duur betaald. Die woningen die je tegenwoordig nog op Funda ziet, voldoen waarschijnlijk niet aan jouw beeld van een droomhuis. Laat je door het aanbod niet te veel beperken; wil je graag een kinderkamer of een studievertrek en heeft een gevonden woning daarvoor geen beschikbare ruimte? Doe het dan niet.

       3. Win advies in bij vastgoedexperts

Er zijn voldoende deskundigen die je tijdens een woningbezichtiging van gedegen advies kunnen voorzien. Niet alleen op technisch gebied (een bouwkundig rapport), maar ook wat betreft jouw financiële slagkracht (is zo’n tophypotheek echt wel verstandig?) en de prijs (afgezet tegen de reële waarde van een woning). Makelaars en hypotheekadviseurs zijn hiervoor niet de aangewezen persoon.

       4. Houd je hoofd koel

Het is natuurlijk niet leuk om ieder weekend met je geliefde tientallen woningen te bezoeken en steeds te horen dat jouw schamele bod vele malen overboden is. Laat je door deze vervelende omstandigheden niet verleiden tot een onredelijk bod. Bedenk goed dat jouw situatie niet uniek is; heel veel anderen kampen met dezelfde problemen op de woningmarkt.

Laatste van Actueel

0 0,00