Kleintjes in kabinet scoren het best

Hoe minder je te zien bent als bewindvoerder, des te beter doe je het. Of in elk geval, dat vinden de kiezers. In een populariteitsonderzoek van Maurice de Hond van begin september scoren ministers en staatssecretarissen met een relatief lichte portefeuille het hoogst.

Tekst: Floris Müller
Foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Sigrid Kaag (D66), die over Handel en Ontwikkelingssamenwerking gaat, staat bovenaan de lijst van de bekende opiniepeiler. Minister van Hoger Onderwijs en Media Arie Slob (CU) krijgt een tweede plek. Cora van Nieuwenhuizen is de best scorende VVD’er op een vijfde plek. Kiezers belonen haar voor haar inzet voor Infrastructuur en Waterstaat.

De liberalen doen het niet goed, zo blijkt: de lijst van 16 bewindvoerders wordt gesloten door vier VVD’ers. Mark Rutte krijgt de een-na-onderste plek, vanwege zijn afspraken met grote bedrijven over het afschaffen van de winstbelasting. Die deal, zo bleek deze zomer, slaat een gat in de begroting. Een jaar terug nog kreeg de premier een vierde plek in de populariteitsmeting. Stef Blok is hekkensluiter. Aanhangers van vooral linkse partijen hekelen de minister van Buitenlandse Zaken om veroordeling van het multiculturalisme. Ze geven hem steevast een laatste plek in het onderzoek.

Laatste van Actueel

0 0,00
Naar boven