Jeanine-Hennis-treedt-af

Jeanine Hennis stapt op als minister van Defensie

Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) dient haar ontslag in als (demissionair) minister van Defensie. Dat maakte ze zojuist bekend in de Tweede Kamer. Haar positie was onhoudbaar geworden na een zeer kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Het debat wat dinsdagmiddag en -avond werd gevoerd kostte haar de politieke kop.

In het debat, waarin ze van links en rechts de wind van voren kreeg, gaf ze toe fouten te hebben gemaakt n het dossier Mali. Ze zei in Den Haag dat ze niet goed heeft gereageerd op alle bevindingen en ook haar opmerkingen vond ze zelf ‘knullig’. ‘Achteraf, een paar uur later, weet je allemaal wat je had willen zeggen. En op dat moment lukte het mij niet. Ook ik ben maar een mens.’

Mortiergranaat

Er was al langere tijd kritiek op haar functioneren, vanwege het gebrek aan goede uitrusting voor alle militairen. De positie van Hennis werd echter onhoudbaar toen de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) bekend maakte dat  er ‘ernstig tekort is geschoten’ aan veiligheid van de militairen die op trainingsmissie waren in Mali. In het Afrikaanse land kwamen twee mensen om het leven en raakte een derde gewond, nadat een mortiergranaat onverwacht ontplofte. Defensie ging ervan uit dat de granaten getest en veilig waren. Dit bleek echter niet het geval. Zo werden de granaten bijvoorbeeld verkeerd opgeslagen, waardoor ze eerder dan verwacht tot ontploffing kwamen. Organisatorische problemen die Jeanine Hennis-Plasschaert nu de kop kosten.