Het Hvar van Sander Schimmelpenninck

Sander Schimmelpenninck (33) groeide op in Twente. Hij woont in Amsterdam, maar is regelmatig in het Zweedse Gotenburg. Daar woont zijn vriendin. Hij werkte op de Zuidas als advocaat, maar stopte in 2012 om twee pizzarestaurants te openen met een goede vriend. Omdat hij het schrijven miste, werd hij parttime redacteur voor zakenblad Quote. Sinds 2016 is hij hoofdredacteur van het blad.

Vroeger waren het de Alpen. De Zwitserse, de Franse en de Italiaanse. Iedere zomervakantie liep Sander Schimmelpenninck drie weken lang met zijn ouders en zus door de Alpen. Het was volgens hem extreem fanatisme dat zijn ouders dreef.

Nu hij zelf mag kiezen is Hvar zijn favoriete plek, een eiland in de Adriatische Zee voor de Kroatische kust. Een eiland met een uitzonderlijk mooie kustlijn, felblauw zeewater en een prachtig binnenland.

Tijdens zijn studententijd reed hij met vrienden naar Praag, zakte af naar Kroatië en ontdekte hoe mooi het daar is. De keuken beviel eveneens: Italiaans. Alleen maar pasta’s, schelpdieren en vis. Veel olijfolie, niet vet.

Later deelde Schimmelpenninck een kantoor met twee jongens die een makelaarskantoor in Kroatië hadden. Sinds een jaar is hij – samen met een vriend – in het bezit van een huis op het eiland. Hij hoopt er eens in de twee maanden te kunnen zijn. De rest van de tijd wil hij het verhuren en moet het rendement opleveren. Wat betreft de prijzen is Hvar te vergelijken met Zuid-Frankrijk.

Schimmelpenninck is redelijk thuis op het eiland, kent inmiddels veel mensen en is de taal aan het leren, wat geen noodzaak is; de Kroaten spreken goed Engels. Ontspannen doet hij door te klussen in zijn nieuwe huis. Wat hij verder doet als hij daar is? ‘Het klinkt als de bezigheden van een zestigjarige.’ Hij gaat naar de markt, haalt verse vruchten, vers brood. Hij ontbijt op een terras, leest wat. Economistjes die nog in het folie zitten, laatst het boek Homo Deus van Yuval Noah Harari. Non-fictie in ieder geval. En verder bestaat de dag uit zwemmen. Het mooie van Hvar is dat de zee overal binnen één minuut lopen is.

Het ligt ook aan zijn gezelschap wat hij doet als hij op Hvar is. Met zijn vriendin gaat hij graag uit eten, een avondwandelingetje na afloop, met vrienden vindt hij het leuk om te koken. Alleen zijn vindt hij ook fijn, graag zelfs.

Het uitgaansleven bruist vooral in juli en augustus, de rest van het jaar is het rustig. Een ander pluspunt: het eiland is honderd procent veilig, je hoeft je deur niet op slot te doen. Het is te vergelijken met Saint-Tropez zoals het vijftig jaar geleden moet zijn geweest. Zonder de idioten. Omdat er maar 10.000 mensen wonen ben je zo in een rustige baai, ook in het hoogseizoen. En vanaf Split is het twee uur varen met de boot, wat een fijne, natuurlijke drempel is voor andersoortige toeristen. De toeristen die iets anders willen dan rust. Andere oorden waar hij nog per se naartoe wil, zijn er eigenlijk niet. Amerika is leuk, Zuid-Afrika is mooi, maar eigenlijk heeft hij al veel gezien. En Europa is een geweldig continent met zoveel verschillende talen en gekke cultuurtjes.

Als het allemaal uitpakt zoals hij hoopt, is er een grote kans dat hij –naast het opzetten van een klein investeringsfondsje – een tweede huis koopt op Hvar.

Laatste van Travel

Thule: Bak van je hart

Met een dakkoffer van het Scandinavische merk Thule ben je stijlvol, veilig

Afrika in 40 dagen

Van alle verre bestemmingen blijft het Afrikaanse continent de meest onbedwingbare. Bernie

Reizen met sterren

Het door Michelin bekroonde menu van toprestaurant-keten Black Sheep is vanaf dit

(Top) bier aan boord

Betsy’s back! Het bijzondere bier dat Cathay Pacific ontwikkelde met de Hong
0 0,00