Janneke de Bijl heeft humor met inhoud

Cabaretier Janneke de Bijl vindt zichzelf niet grappig. In ieder geval niet in het dagelijkse leven. Op het podium is ze dat wel.

Janneke de Bijl won in 2017 de jury- en de publieksprijs van het Rotterdamse cabaretfestival Cameretten. Met de Cameretten-finalistentour speelt ze momenteel door Nederland. Eerder werd ze lid van het collectief Comedytrain. Ze is te zien in het Amsterdamse Toomler als stand-upcomedian. Op dinsdag en woensdag is er open podium, dan kun je je grappen testen. ‘In het weekend moet je wel met echt goede dingen komen, mensen betalen negentien euro voor een kaartje.’ Alles wat ze tijdens de finalistentour laat zien, is al eens getest. Daardoor is ze minder zenuwachtig.

Ze begint de dag met het schrijven van een stukje. Op haar website vind je blogs met meevallers en tegenvallers. Een van haar tegenvallers: Dat ik op vakantie merkte dat er bij zonnebrand een soort insmeercyclus is. De eerste dag smeer je jezelf heel goed in, meerdere keren op een dag ook. De volgende dagen bouw je het smeren geleidelijk af, omdat het echt heel veel moeite is en je gisteren helemaal niet rood bleek te zijn. Totdat je een keer flink verbrandt. De dag daarna ga je dan weer voor het volle pakket.

Ze overweegt om voor haar eerste avondvullende programma een boekje te maken van haar blogs. Maar goed, dat is nu nog een idee. De Bijl zal niet snel een show maken over actuele onderwerpen. Eerder over de dingen die haar bezighouden in het leven. Ergernissen of tegenvallers.

Als stand-upcomedian moet je mensen meenemen in je zogeheten theaterpersonage. Als ze grappen zou maken over dat ze een gezellig type is, dan komt dat niet overeen met haar uiterlijk. Op het podium is ze afstandelijk, zwartgallig, stoïcijns en gereserveerd. Ze vindt zichzelf in het dagelijks leven helemaal niet afstandelijk, maar op het podium is ze dat juist wel. Voorbeelden van mensen die ze grappig vindt? Hans Dorrestijn heeft zijn somberte tot kunst verheven, met dat genre voelt ze zich vertrouwd. En ook met schrijfster Esther Gerritsen, die goed weet te verwoorden hoe moeilijk we het voor onszelf kunnen maken in ons hoofd. Stand-up is een subcategorie van humor. Beginnersfouten heeft iedereen. Soms is iets wat grappig is nog geen grap op zichzelf. Er moeten bepaalde elementen in zitten. De Bijl las er verschillende boeken over. The Comedy Bible van Judy Carter bijvoorbeeld, en Be a Great Stand-up van Logan Murray. Daarin vind je richtlijnen van hoe je een grap opbouwt, welke elementen er in het begin moeten zitten en hoe je toewerkt naar de punchline. Uiteindelijk moet je daar dan ook weer van los zien te komen. Vanaf september 2018 gaat De Bijl in de theaters dubbelen. In 2019 volgt haar eigen show. Ze heeft dus nog even.

Janneke de Bijl (35) komt uit Rosmalen, Brabant. Ze studeerde filosofie. Later volgde ze de Amsterdamse theateropleiding Selma Susanna. Ze werd aangemoedigd door cabaretière Sanne Wallis de Vries om voor stand-up te kiezen. Tot mei speelt ze in de Nederlandse theaters met de Cameretten-finalistentour. Op www.jannekedebijl.nl vind je de speellijst.

Laatste van Maatschappij

0 0,00