Hollandse traditie in een nieuw jasje

Bernie is een barhanger, een liefhebber en een fijnproever. Bij voorkeur van goed gemixte cocktails en de meest aantrekkelijke sterke dranken. Voor deze uitgave lieten we ons een gin-tonic inschenken met de speciaal ontwikkelde mix-drank van Sergio Herman; een smaakvolle tonic met accenten van mandarijn en kaneel die de culinair grootmeester ontwikkelde in samenwerking met mixdrank-producent Fever-Tree.

Door Floris Müller

Een terras in het zuiden van Amsterdam. Stralende zon en een team uitgedroogde journalisten. Aan tafel zit sterrenchef Sergio Herman. Een beroemdheid in de keuken, maar zeker ook daarbuiten. Afgelopen jaren deelde de drijvende kracht achter Oud Sluis – eens het eerste restaurant in de Lage Landen dat de topnormering van de Franse keurmeesters van Michelin kreeg – zijn kennis en liefde voor zijn vak niet alleen met gasten, maar ook met hongerige televisiekijkers en boekenlezers.

Innovator

Onderscheid, zo liet Herman weten, zit hem niet alleen in kwaliteit en presentatie maar ook in vooruitstrevendheid, de wil om nieuwe dingen te proberen. Na sluiting van zijn sterrentent in 2013 begon de chef opnieuw met een eetgelegenheid in thuisbasis Antwerpen, The Jane. Later voegde hij aan die nieuwe onderneming een keten van hoogwaardige ‘frietkotten’, zijn zogenoemde Frites Ateliers, toe in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Arnhem.

‘De afgelopen jaren is de cocktail buitengewoon populair geworden’

Herman richt zich wat betreft innovatie niet alleen op wat hij op de borden serveert, maar nadrukkelijk ook op de dranken die hij zijn gasten voorzet. Zo ontwikkelde de chef afgelopen jaren een eigen mixdrank voor in cocktails in samenwerking met de Britse mixdrankenproducent Fever-Tree; een basisingrediënt voor smakelijke gin-tonics.

Gin-tonic

De chef is naar eigen zegge al twintig jaar liefhebber van gin-tonic. ‘Ik dronk het twinitg jaar terug al met vakantie in Spanje.’ Gek genoeg bleek de cocktail nog weinig bekend in Nederland. ‘Voor de gin-tonics bij Oud Sluis moest ik aanvankelijk mijn Hendrick’s-gin nog uit Groot-Brittannië importeren. Maar de afgelopen jaren is de cocktail buitengewoon populair geworden. Niet alleen bij het grote publiek, maar zeker ook bij barmannen. De sterkedrank kan in combinatie met kruiden, specerijen en botanicals niet alleen als een frisse cocktail-aperitief worden geserveerd, maar ook als stevige doordrinker.’ Wat helpt in de populariteit van gin-tonic is dat een groeiend aantal jonge ondernemers, ook in de Lage Landen, zich op de productie van de sterke drank heeft gestort. ‘Gin komt voort uit jenever, dat proef je. Het is goed om te zien dat de eeuwenoude traditie van stoken en destilleren hier een vervolg heeft gekregen.’

Kaneel en mandarijn

‘In een goede mix,’ stelt de chef, ‘moet de sterkedrank niet de overhand krijgen.’ Tijdens zijn betoog bereidt Herman een gin-tonic voor ons; 3 centiliter gin en een volledig flesje van zijn zelfbedachte mixdrank. Dat laatste (Fever-Tree C&C – Cinnamon en Clementine) blijkt bitter, maar niet té en heeft pakkende kaneel- en mandarijnaccenten. Nog een flinke scheut ijs, een zeste van mandarijn en splinters van kaneel en onze cocktail is klaar: díé smaak. Niet alleen door de gin, maar zeker ook Hermans eigen brouwsel.

Laatste van Cult

0 0,00